Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Οι επιθέσεις εναντίον δορυφόρων είναι αιτία πολέμου

ΝΑΤΟ: Οι επιθέσεις εναντίον δορυφόρων είναι αιτία πολέμου

Η ισχύς του Άρθρου 5 επεκτείνεται πέρα από τη Γη

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να απαντήσει στρατιωτικά αν δεχθούν επίθεση οι δορυφόροι χώρας-μέλους, αναφέρει προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί με το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ επεκτείνει έτσι στο διάστημα την ισχύ του Άρθρου 5 στο καταστατικό της συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Μέχρι σήμερα το αμυντικό δόγμα «ένας για όλους, όλοι για έναν» ίσχυε μόνο για επιθέσεις στην ξηρά, τον αέρα και ή τον κυβερνοχώρο.

«Θεωρούμε πως οι επιθέσεις από ή στο διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση για την ασφάλεια της συμμαχίας  […] και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση» αναφέρεται στο σχέδιο της ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Περίπου 2.000 δορυφόροι γυροφέρνουν σήμερα τη Γη, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς ανήκουν σε χώρες του ΝΑΤΟ. Από την κινητή τηλεφωνία μέχρι τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις στρατιωτικές επικοινωνίες, πολλές σύγχρονες υπηρεσίες θα κατέρρεαν χωρίς τους δορυφόρους.

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν το διάστημα ως «πέμπτο πεδίο» επιχειρήσεων μετά την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο.

Είχαν προηγηθεί δοκιμές πυραύλων που καταστρέφουν δορυφόρους από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά μέχρι σήμερα, όταν οι χώρες-μέλη προσέφεραν τη στήριξή τους στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024