Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Colonial: Οι ΗΠΑ ανέκτησαν τα λύτρα από τους χάκερ

Colonial: Οι ΗΠΑ ανέκτησαν τα λύτρα από τους χάκερ

To FBI ξεκλείδωσε το ηλεκτρονικό πορτοφόλι των εκβιαστών

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέκτησε τη Δευτέρα περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια από τα λύτρα που κατέβαλε η Colonial Pipeline Co, σε μια επιχείρηση εντοπισμού των χάκερ που ευθύνονται για τη σοβαρότερη επίθεση ransomware που έχει καταγραφεί σε αμερικανικό έδαφος.

Η αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι οι διωκτικές αρχές κατέσχεσαν bitcoin αξίας 2,3 εκατ. δολαρίων τα οποία είχε πληρώσει η Colonial μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια τη μαζική έλλειψη καυσίμων στους σταθμούς εφοδιασμού της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ

Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας, το FBI έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κωδικό για το ξεκλείδωμα του ηλεκτρονικού πορτοφολιού των κρυπτονομισμάτων και έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς το FBI απέκτησε πρόσβαση στον κωδικό.

Δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε την κατάσχεση των χρημάτων από τη «διεύθυνση κρυπτονομίσματος» η οποία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, βρίσκεται στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας.

Η Colonial Pipeline έχει ανακοινώσει ότι πλήρωσε στους χάκερ περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσει την πρόσβασή στα συστήματα των αγωγών της.

Η κατάσχεση θεωρείται σπάνια, όμως οι αρχές έχουν ενισχύσει την εμπειρία τους στην ιχνηλάτηση της ροής των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς η καταβολή λύτρων εξελίσσεται σε πραγματική απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, προκαλούνται περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, καθώς αρκετές από τις συμμορίες που χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό έχουν τη βάση τους σε ρωσικό έδαφος.

«Σήμερα η άσκηση ποινικής δίωξης είναι ουτοπία», δήλωσε ο Τζον Χούλτκουιστ αντιπρόεδρος της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Mandiant, σχολιάζοντας θετικά την εξέλιξη της ανάκτησης των λύτρων.

Η κακόβουλη ενέργεια αποδόθηκε από το FBI σε συμμορία με την ονομασία DarkSide

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς η αμερικανική οικονομία αρχίζει να συνέρχεται από την πανδημία COVID-19.

Ο Λευκός Οίκος παρότρυνε τα διευθυντικά στελέχη εταιριών να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των επιχειρήσεών τους.

Μετά την περιπέτεια της Colonial, ακολούθησαν και άλλες κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία μεγάλης εταιρίας συσκευασίας κρέατος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Πολ Αμπέιτ, που μίλησε χθες στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τη Μόνακο, δήλωσε πως η DarkSide έχει επιτεθεί σε τουλάχιστον 90 αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών αλλά και πάροχων υγειονομικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024