Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τσιπ δεν φτάνουν: O Mπάιντεν πιέζει για αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών

Τα τσιπ δεν φτάνουν: O Mπάιντεν πιέζει για αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών

Παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων

Εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ που αναγκάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να διακόψουν την παραγωγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με στελέχη της βιομηχανίας ημιαγωγών και ζήτησε αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Οι ΗΠ αντιστοιχούν σήμερα μόλις στο 12% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών. Το 1990 το μερίδιο των ΗΠΑ ήταν 37%.

Στο πλαίσιο του σχεδίου του για επενδύσεις 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες υποδομές, ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να επενδύσει 50 δισ. δολάρια για εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών.

Δείτε επίσης: Ο Μπάιντεν προτείνει γενναία ώθηση στην ηλεκτροκίνηση

Εφόσον το κονδύλι εγκριθεί, αναφέρει το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα διατεθεί για επιδότηση νέων εργοστασίων της Intel, της Samsung και της ταϊβανέζικης TSMC σε αμερικανικό έδαφος.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές του σήμερα, όχι να διορθώνουμε τις χθεσινές» είπε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα στη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με 19 στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, τουλάχιστον όχι αρκετά γρήγορα ώστε να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών, το οποίο οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και σε αναβολή της παρουσίασης του νέου iPhone της Apple.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η παραγωγή ενός τσιπ μπορεί να απαιτεί 1.000 επιμέρους βήματα και 70 διασυνοριακές μεταφορές.

Οι ελλείψεις οφείλονται ως ένα βαθμό στο κλείσιμο εργοστασίων ημιαγωγών στην Ασία λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, η κινεζική Huawei είχε σπεύσει να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες τσιπ πριν τεθεί σε ισχύ οι κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Η ασιατική κυριαρχία στην αγορά ημιαγωγών ανησυχεί και την Ευρώπη. Το σχέδιο «Ψηφιακή Πυξίδα 2030» που παρουσίασε η Κομισιόν προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ΕΕ θα πρέπει αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024