Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Το σχέδιο ολικής επανεκκίνησης σε τρία στάδια

Κοροναϊός : Το σχέδιο ολικής επανεκκίνησης σε τρία στάδια

Το πρόγραμμα σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας με προσεκτικά βήματα, οι κρίσιμες φάσεις και το σχεδιάγραμμα των εμβολιασμών και η υποχρεωτικότητα και μαζικότητα των self test - Η κυβέρνηση βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στον οδικό χάρτη των επόμενων δύο μηνών

Το τελευταίο δεκαήμερο οι ανταποκρίσεις από το Ισραήλ πληθαίνουν. Ελληνες του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ μεταφέρουν σε φίλους στην πατρίδα εικόνες κανονικότητας από μία χώρα που έχει ήδη εμβολιάσει άνω του 50% του πληθυσμού της, αλλά και αποτυπώνουν αντικρουόμενα συναισθήματα: αμηχανία παράλληλα με ανακούφιση, οικειότητα και δισταγμός μαζί. «Ωρες – ώρες αναρωτιέσαι», αναφέρει μία από τις ανταποκρίσεις, «υπήρξε ο κορωνοϊός; Ηταν ένα κακό όνειρο;». Την ώρα που το Ισραήλ ζει τη στιγμή της αλλαγής, με ανοιχτές την οικονομία και την κοινωνία, η κυβέρνηση επιχειρεί τα πρώτα βήματα πάνω στην – ευαίσθητη – νέα «γέφυρα» προς την ομαλότητα, παρότι η χώρα δοκιμάζεται από το τρίτο πανδημικό κύμα.

Αλλωστε, εμφανίζεται με το βλέμμα στραμμένο στον οδικό χάρτη των επόμενων δύο μηνών, ξορκίζοντας παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Πορτογαλίας, οι οποίες έτρεξαν κάποια στιγμή πάνω στη δική τους «γέφυρα» με οδυνηρά «γκρεμίσματα». Εδώ και εβδομάδες, πολύτιμα δεδομένα, όπως έρχονται από το Ισραήλ ή και τη Βρετανία (για τις μειώσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία κ.ο.κ.), τίθενται με τρόπο τεχνοκρατικό στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και επιστημόνων. Σε πολιτικό επίπεδο, κυρίαρχη πρόκληση για το Μαξίμου είναι η αποφυγή νέων πισωγυρισμάτων – στο φόντο και δημοσκοπήσεων που καταγράφουν καθαρά το τέλος στις αντοχές μεγάλης μερίδας πολιτών.

Εξού και με την προσδοκία αλλαγής του κλίματος από τις αρχές του καλοκαιριού, στο κυβερνητικό επιτελείο αγωνιούν για την επιτυχία του σχεδίου ολικής επανεκκίνησης για «εικόνες Ισραήλ».

Τρεις άξονες ξεχωρίζουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο πρώτος είναι το πρόγραμμα σταδιακού ανοίγματος με προσεκτικά και όσο «για όσο χρειαστεί αργόσυρτα» βήματα, όπως λένε πρόσωπα κοντά στον Πρωθυπουργό. Εξάλλου η απόφαση για τροποποιήσεις στο μείγμα των μέτρων πρωτοεφαρμόζεται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, έπειτα από την κοινή παραδοχή ότι έπαψαν να εφαρμόζονται και να αποδίδουν κάποια από τα μέτρα – ακόμα και τα «έξυπνα». Ο δεύτερος και κυρίαρχος άξονας είναι οι φάσεις της «Ελευθερίας» και ο τρίτος τα γρήγορα τεστ.

Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται υποχώρηση σε βασικά μέτρα (μάσκα, απαγόρευση συγχρωτισμών κ.ο.κ.) προτού ο πύργος ελέγχου της «Ελευθερίας» δείξει ως εμβολιασμένο το 50% του πληθυσμού ενώ επιμέρους περιορισμοί, όπως για παράδειγμα το ωράριο στα μπαρ ως τη 1 τα ξημερώματα το πολύ, αναμένεται να ισχύουν μέχρι την επίτευξη εμβολιασμού στο 70%.

«Ελευθερία» σε δύο φάσεις

Ηδη στα κυβερνητικά σχεδιαγράμματα η «Ελευθερία» χωρίζεται σε κρίσιμες φάσεις. Και αν η β’ φάση άνοιξε την περασμένη Πέμπτη (με νέες πληθυσμιακές ομάδες, λειτουργία mega εμβολιαστικών κέντρων στο Ελληνικό και στο Περιστέρι κ.ά.), θα ακολουθήσει και γ’ περίοδος εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο. Ο προβληματισμός ωστόσο είναι υπαρκτός για το αν τα σχέδια επί χάρτου κινδυνεύουν να «καούν» από τυχόν ανατροπές και καθυστερήσεις. Είναι ενδεικτική η επισήμανση κυβερνητικών στελεχών ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες σε ό,τι αφορά τους εμβολιαστικούς ρυθμούς είναι μέχρι στιγμής μεγαλύτερες από τις διαθέσιμες δόσεις. Ενα ισοζύγιο που δύσκολα, κατά τις εκτιμήσεις, μπορεί να ανατραπεί θεαματικά εντός του μήνα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα  έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια τον Απρίλιο και τον Μάιο, άρα πιο γρήγορα μπορούμε να χτίζουμε το τείχος ανοσίας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και θεωρούν ρεαλιστικό τον στόχο εμβολιασμού των άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η τρίτη φάση της «Ελευθερίας» θα συμπεριλάβει και ειδικές επαγγελματικές ομάδες. Οι σκέψεις για τις προτεραιότητες καταγράφονται ενδοκυβερνητικά αλλά θα εξαρτηθούν από τις παραδόσεις των δόσεων. Η πρόθεση είναι να μπουν μπροστά έως και 300.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και έπειτα εκείνοι της εστίασης. Σε προτεραιότητα παραμένουν και τα νησιά, αν και στην κυβέρνηση αγωνιούν για λεπτούς χειρισμούς για να αποφύγουν τυχόν κατηγορίες περί «διακρίσεων». Ειδικά για τον τουρισμό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέσπιση εβδομαδιαίων τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Self test: υποχρεωτικό και μαζικό

Εξάλλου ως νέο «όπλο» που θα οδηγεί κυρίως ασυμπτωματικούς ασθενείς σε αυτοπεριορισμό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ατομικά τεστ. Οι λεπτομέρειες του συστήματος των self test – που σύμφωνα με επικριτές του Μαξίμου εξαγγέλθηκε βιαστικά και άνοιξε μέτωπα, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ζητήματα – θα αποσαφηνιστούν μέσα από υπουργικές αποφάσεις.

Στόχος είναι η εκτόξευση στους αριθμούς των γρήγορων τεστ, αφού οι ειδικοί επισημαίνουν εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ότι είναι σημαντικές παράμετροι τόσο ο εντοπισμός  περισσότερων κρουσμάτων που κυκλοφορούν στην κοινότητα όσο και οι ιχνηλατήσεις. Πέρα από την επιδιωκόμενη μαζικότητα, αναμένεται και η υποχρεωτικότητα, που όλα δείχνουν ότι δεν θα περιοριστεί στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων. Αντίθετα, ωριμάζουν οι σκέψεις για υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ σε κλάδους της οικονομίας που θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν – εστιατόρια, ξενοδοχεία, δικαστήρια κ.ο.κ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024