Σκέρτσος : Δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες από τα φαρμακεία κάθε βδομάδα
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία καθώς και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.
Μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του, χωρίς συνταγογράφηση, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Τα δωρεάν rapid test θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στα φαρμακεία από το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά το μείγμα των μέτρων της επόμενης ημέρας, ο Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για μικρές ανάσες ελευθερίας, σε κάποιες δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, για να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρέμεται από μία λεπτή κλωστή μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης».
Δωρεάν τεστ σε όλον τον πληθυσμό
«Για να αντιμετωπίσουμε την κάτασταση προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Εφαρμόζουμε από την αρχή της πανδημίας τον λεγόμενο δυναμικό προγραμματισμό», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε, γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, εκτιμάται ότι θα μπορέσουμε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων.
Βάσει του σχεδίου θα περάσουμε από 300.000 τεστ/εβδομάδα σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως. Κάθε πολίτης από το τέλος Μαρτίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να επιτηρεί ατομικά την υγεία του και τη μεταδοτικότητα του ιού σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος στο περιβάλλον του.

Πιο επιθετικό εμβολιαστικό σχέδιο
Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποφασιστικά το εμβολιαστικό σχέδιο μας, πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος, πάντα με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του νωρίτερα το in.gr η Επιτροπή ήταν αναμενόμενο να ζητήσει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα τα οποία θα αφορούσαν κυρίως rapid test.
Ένα όπλο ήταν λοιπόν να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες.
Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.
Διαβάστε επίσης: Τεστ παντού για κοροναϊό – Σε σπίτια, γραφεία, σχολεία
Το σχέδιο του self testing
Άλλο ένα όπλο είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους.
Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.
Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κοροναϊό.
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]
- «Καθοδόν για τη Μακάμπι ο Ταϊρίκ Τζόουνς», αναφέρουν στο Ισράηλ
- Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη βουτιά από την πανδημία και το σενάριο των 50 δολ.
- Χάρτης της IQAir δείχνει κάκιστη ποιότητα αέρα στην Αθήνα – Τα τζάκια… πήραν φωτιά
- Η UEFA συμπεριέλαβε το γκολ του Ζέλσον με την Αϊντχόφεν στα κορυφαία του Champions League για το 2025! (vid)
- Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μία… πολυάσχολη χρονιά – Πόσες χώρες βομβάρδισαν οι ΗΠΑ;
- Ο Τσάρλι Χάναμ φοβόταν ότι έκανε λάθος που δέχθηκε να υποδυθεί τον κατά συρροή δολοφόνο Εντ Γκέιν στο «Monster»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-128x85.jpg)










































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442