Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Διαδήλωση στη Μινεσότα παραμονή της δίκης για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

ΗΠΑ : Διαδήλωση στη Μινεσότα παραμονή της δίκης για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Το πλήθος δώναζε το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!»

Πίσω από ένα ομοίωμα φερέτρου, το οποίο ήταν καλυμμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία μνήμης χθες στη Μινεάπολη ζητώντας να παοδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, η οποία αρχίζει.

Το πλήθος, ιδιαίτερα ετερόκλιτο, παρέμεινε σιωπηλό στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας στη μνήμη του μαύρου σαραντάρη, που πέθανε την 25η Μαΐου με το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στον σβέρκο του, σπάζοντας τη σιωπή μόνο για να φωνάξει «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!».

Έχοντας στην κεφαλή ένα πανό με τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ -«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»- οι διαδηλωτές έκαναν πορεία ως την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου θα αρχίσει σήμερα η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν.

Λόγω της ανησυχίας για το ξέσπασμα ταραχών στο περιθώριο των ακροαματικών διαδικασιών, το κτίριο θυμίζει στρατόπεδο: περιβάλλεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και τσιμεντένια μπλοκ. Έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς για τη φύλαξή του.

Στη διάρκεια της πορείας, πολλοί διαδηλωτές δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

«Ελπίζω ότι το νομικό μας σύστημα θα επιτρέψει να παρουσιαστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ότι θα καταδικαστεί, αλλά δεν το πιστεύω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπίλι Τζιν Βανάιτ, 43χρονη αφροαμερικανίδα. «Αν τον αφήσουν ελεύθερη, θέλω να βγει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε «κλήση αφύπνισης» και σημειώνοντας πως θέλει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε δικαιοσύνη αλλά, εξαιτίας του παρελθόντος και της αποστροφής του κόσμου για την αλλαγή, δεν ξέρω τι να περιμένω», συμπλήρωσε η Άλι Τζέικοξ, 36χρονη αφροαμερικανίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για «φόνο» και για «ανθρωποκτονία από αμέλεια». Η δίκη του, που θα αποτελέσει επίσης δίκη των μεθόδων της αστυνομίας, ξεκινά σήμερα με τη διαδικασία επιλογής του σώματος των ενόρκων. Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024