Βραζιλία: Ένα πρότζεκτ αεροφωτογραφίας αποτυπώνει την ανισότητα στη χώρα
Το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «Unequal Scenes» ξεκίνησε από την Νότια Αφρική όπου το απαρτχάιντ έχει αφήσει τα σημάδια του στην κοινωνία και τον χώρο.
Ο φωτογράφος Johnny Miller αποτυπώνει με έναν πολύ απτό τρόπο την κοινωνική και οικονομική ανισότητα που επικρατεί στην Βραζιλία, μέσα από φωτογραφίες που τραβά από ψηλά.
Το πρόζεκτ με τίτλο «Unequal Scenes» ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική, όπου το απαρτχάιντ έχει αφήσει τα σημάδια του στην κοινωνία και τον χώρο, για να συνεχιστεί τώρα στη Βραζιλία καταγράφοντας τοπία όπου η ακραία φτώχεια και ακραίος πλούτος συνυπάρχουν με απόσταση λίγων μόνο μέτρων.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου η Βραζιλία είναι συνώνυμη με την ανισότητα και τις φαβέλες του Ρίο, γι’ αυτό και ένιωσα την ανάγκη να συνεχίσω την δουλειά μου εκεί.
Αυτή η αντιστροφή, με τους φτωχούς που ζουν ψηλά στους λόφους και τους πλούσιους στο πιο χαμηλό κομμάτι της πόλης, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που φέρνει την φτώχια στο προσκήνιο.
Πολλοί Βραζιλιάνοι καταλήγουν να δέχονται την ανισότητα και τη φτώχια ως μια θλιβερή αλλά αναπόφευκτη πτυχή της ζωής» αναφέρει ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Johnny Miller.
Φτάνοντας στην χώρα ο Miller φωτογράφισε τα τοπία και το χάσμα του πλούτου στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπέλο Οριζόντε, το Σάντος και το Γκουαρούχα. Ο ίδιος αναφέρει πως επιδίωξή του είναι «να αναδείξει με σεβασμό παραδείγματα αποτυχημένων κοινωνικών πολιτικών και τον τρόπο που αυτές αποτυπώνονται στο αστικό τοπίο».

Ειδικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτός από το οικονομικό χάσμα με τους υπερβολικά πλούσιους και τους φτωχούς να ζουν δίπλα-δίπλα σε μια κατάσταση συνεχούς έντασης, υπάρχει επίσης και η αντιπαράθεση μεταξύ του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, και η θλιβερή κατάρρευση του δεύτερου.
«Φυσικά υπάρχουν διακυμάνσεις, γκρίζες περιοχές και διαφορετικοί τρόποι αντίληψης των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου, αλλά η ουσία είναι η ίδια, με την έννοια ότι αυτά τα μέρη είναι αληθινά, υπάρχουν, προκύπτουν από συστημικές επιλογές που κάνουμε ως κοινωνία και έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα αν θέλουμε» λέει ο φωτογράφος.

- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
- Super Technologies: Μια επένδυση-σταθμός που αλλάζει τον χάρτη του iGaming στην Ελλάδα
- Ιδεολογία και πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
- Σχολεία: Πού θα παραμείνουν κλειστά και πού θα λειτουργήσουν μια ώρα αργότερα
- Αττική: Στου Παπάγου το μεγαλύτερο ύψος βροχής – Χάρτης με την κατανομή ανά περιοχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442