Περιορισμό της κυκλοφορίας πλοίων σε κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, προκειμένου να προστατευτούν οι φυσητήρες και άλλα θαλάσσια κήτη, ζητά εκ νέου το WWF, μετά τον εκβρασμό νεκρής πτεροφάλαινας δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πτεροφάλαινα είναι είδος που χαρακτηρίζεται ως τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα όπως ο Σαρωνικός, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Το ζώο βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και με κομμένη ουρά, πιθανώς ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με πλοίο. Η σύγκρουση μπορεί συνέβη μεσοπέλαγα και να προκάλεσε τον θάνατό του, ή να συνέβη μετά τον θάνατο και πριν εκβραστεί στην παραλία της Φρεαττύδας.

Περισσότεροι από το 50% των φυσητήρων που έχουν εκβραστεί σε ελληνικές ακτές την τελευταία δεκαετία είχαν σκοτωθεί από πλοία που διασχίζουν την Ελληνική Τάφρο, κύριο βιότοπο του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων μεγάλων πλοίων με φυσητήρες. Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν την αποφυγή σημαντικών περιοχών και τη μείωση ταχύτητας πλοίων, και η εφαρμογή τους θα συντελέσει στο 70% της μείωσης των συγκρούσεων. Αν και οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη λήψης μέτρων και έχουν δεσμευτεί να λάβουν εθελοντικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση και μείωση της απειλής αυτής, η διαδικασία εκκρεμεί» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαμόρφωση των μέτρων που εξετάζουν, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων. Αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας.

Η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους θηλαστικού μετά τη γαλάζια φάλαινα.

Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr