Οι αρχές της Βραζιλίας διέσωσαν μια γυναίκα, που ζούσε αιχμάλωτη ως υπηρέτρια από την ηλικία των 8 ετών, επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενώ είχε επίσης εξαναγκαστεί σε γάμο.

Η 46χρονη γυναίκα βρέθηκε να ζει σε ένα μικρό δωμάτιο ενός διαμερίσματος στο Πάτος Ντε Μίνας, στη νοτιοανατολική πολιτεία Minas Gerais και εργαζόταν για την οικογένεια σχεδόν όλη τη ζωή της χωρίς αμοιβή ή ρεπό, σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας.  Η γυναίκα είχε δοθεί όταν ήταν ακόμη παιδί από τους άπορους γονείς της σε έναν καθηγητή του πανεπιστημίου Unipam, της περιοχής, και την μεγάλωσε η μητέρα του.

«Της έδιναν φαγητό όταν πεινούσε, αλλά της είχαν στερήσει όλα τα δικαιώματα», δήλωσε ο Humberto Camasmie, επικεφαλής επιθεωρητής της επιχείρησης διάσωσης, στο Thomson Reuters Foundation, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομα της γυναίκας.   Η καταναγκαστική οικιακή εργασία στη Βραζιλία είναι δύσκολο να διαπιστωθεί, επειδή τα θύματα σπανίως αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως σύγχρονους σκλάβους, σημειώνουν οι αρχές.

Από τα συνολικά 3.513 άτομα που εντοπίστηκαν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες μεταξύ 2017 και 2019, μόνο τα 21 κρατούνταν σε οικιακή δουλεία.   Εκπρόσωπος του Unipam είπε πως ο καθηγητής τέθηκε σε αναστολή εργασίας και πως «λήφθηκαν όλα τα νόμιμα μέτρα». Οι συνήγοροι υπεράσπισης της γυναίκας ανέφεραν πως προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία με την οικογένεια για αποζημίωση στο θύμα. Σε περίπτωση δε, που ο καθηγητής κριθεί ένοχος για δουλεία, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Αν και οι επιθεωρητές εργασίας μπορούν να επισκέπτονται εργασιακούς χώρους για να ελέγχουν τυχόν περιπτώσεις δουλείας, πρέπει να διαθέτουν άδεια από δικαστή για να μπουν σε κάποιο σπίτι. Οι γείτονες ειδοποίησαν τις αρχές όταν έλαβαν σημειώματα από την 46χρονη, που τους ζητούσε να της αγοράσουν φαγητό και προϊόντα υγιεινής επειδή δεν είχε χρήματα.

Στην διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η γυναίκα εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο συγγενή, ώστε η οικογένεια να συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του μετά τον θάνατό του, ανέφεραν οι αρχές.

Μετά την διάσωσή της, μεταφέρθηκε σε καταφύγιο όπου δέχεται υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι αρχές είπαν πως προσπαθούν να ενώσουν ξανά τη γυναίκα με την βιολογική της οικογένεια.  Η 46χρονη θα κρατήσει την μηνιαία σύνταξη ύψους περίπου 1.560 δολαρίων, ποσό επταπλάσιο του κατώτατου μισθού στη Βραζιλία.

«Δεν γνώριζε τι είναι κατώτατος μισθός. Τώρα άρχισε να μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα. Γνωρίζει πως κάθε μήνα θα πληρώνεται ένα σημαντικό ποσό από την σύνταξη», εξήγησε ο Humberto Camasmie.

Με πληροφορίες από τον  Guardian 

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr