Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν : Περιμένουμε στήριξη από τις ΗΠΑ και όχι κυρώσεις

Ερντογάν : Περιμένουμε στήριξη από τις ΗΠΑ και όχι κυρώσεις

Να μην καταλαβαίνει τίποτα δείχνει για ακόμα μια φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στο ισχυρό ράπισμα των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400

Να μην καταλαβαίνει τίποτα δείχνει για ακόμα μια φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στο ισχυρό ράπισμα των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Ο τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες αφότου ο φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που ανοίγει τον δρόμο στις κυρώσεις, απάντησε στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Περιμένουμε στήριξη και όχι κυρώσεις»

«Μας λυπεί πως στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ αυξήθηκε η ρητορική των κυρώσεων  και  πως κινητοποιήθηκε η διαδικασία τους. Ενώ η Τουρκία απο την Ε.Ε. δεν περιμένει κυρώσεις αλλά να τηρήσει το λόγο της για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στον τουρκικό λαό.

«Όπως και από τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ, δεν περιμένουμε κυρώσεις αλλά να μας στηρίξουν στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και εναντίον των δυνάμεων που έχουν λογαριασμούς στην περιοχή μας. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θέλει εντάσεις ή συγκρούσεις. Όμως όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός έτσι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας» συμπλήρωσε.

Θα ασκήσει βέτο ο Τραμπ

Χθες το βράδυ, περίπου 24 ώρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον οποίο υπερψήφισε η Γερουσία, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε τη θέλησή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.

Μέσα από το αγαπημένο του Twitter, ο Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κίνα θα βγει κερδισμένη από το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήγησε πως γι’ αυτόν τον λόγο θα ασκήσει βέτο.

«Ναι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Είχε προηγηθεί η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ, του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο -μεταξύ άλλων- άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024