Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομική επέλαση της Κίνας

Η οικονομική επέλαση της Κίνας

Δημιουργείται μια αίσθηση υπεροχής που μπορεί να μεγιστοποιηθεί τα επόμενα χρόνια απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.

Μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως είναι αναμφισβήτητα η Κίνα, που προσπαθεί να προβληθεί τα τελευταία χρόνια ως το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ και μάλιστα μέσα από σοβαρές αντιθέσεις ως προς την αντιπαλότητα που επικρατεί στον εμπορικό πόλεμο δασμών, που έχει αναδειχθεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ, με αμφίβολα αποτελέσματα και χωρίς νικητή στο οικονομικό πεδίο.

Παρόλα αυτά, η Κίνα από την οποία μάλιστα ξεκίνησε η πανδημία, κατάφερε με τα αυστηρά μέτρα που έλαβε να εξέλθει πρώτη της οικονομικής κρίσης και πλέον να έχει ξανά οικονομική ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών, αλλά και του κατασκευαστικού τομέα, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της οικονομίας.

Συνεχίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της για το νέο δρόμο του μεταξιού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενοποιώντας τεράστιες αποστάσεις εκτός Κίνας με αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους και λιμάνια, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και επιρροής, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, η οποία εντείνεται μάλιστα με επιθετικές εξαγορές αλλοδαπών επιχειρήσεων.

Πλέον η Κίνα εκμεταλλευόμενη την πολιτική Τραμπ και την έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία εμπορίου 12 χωρών του Ειρηνικού, την λεγόμενη TPP, κατάφερε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις να δημιουργήσει μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την RCEP με την συμμετοχή 15 χώρων από την Ασία με συμμετοχή πάνω από 2 δις καταναλωτών και με ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ να ξεπερνά το 10% , καλύπτοντας μάλιστα το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι φανερό πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση από την ίδια την ΕΕ, δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο.

Με αυτή την προοπτική, αλλά και με την συνεχόμενη τάση εξαγορών μεγάλων εταιριών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο από αντίστοιχες κινεζικών συμφερόντων, δημιουργείται μια αίσθηση υπεροχής που μπορεί να μεγιστοποιηθεί τα επόμενα χρόνια απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.

Πλέον η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα κληθεί να βρει ένα νέο modus operandi με την Κίνα, σε όλα τα πεδία οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής ισχύος, ώστε να ανακόψει αυτή την ανοδική πορεία, επιδιώκοντας σε συνεννόηση και με την ΕΕ, να υπάρξει μια νέα παγκόσμια ισορροπία, που θα στηρίζεται περισσότερο στην αμοιβαία συνεργασία και το διεθνές εμπόριο και λιγότερο σε απειλές και ακραίες συμπεριφορές που ενδέχεται να επηρεάσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

«Πρόταση του Παναθηναϊκού στην Γκρέμιο για τον Παβόν» (pic+vid)

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση στην Γκρέμιο για την απόκτηση του Αργεντινού επιθετικού, Κριστιάν Παβόν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Θέσαρ Λουίς Μέρλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024