Ζοζέπ Μπορέλ : Ανοικτός ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της, σημειώνει σε επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της, σημειώνει σε επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πηγές, με την εν λόγω επιστολή ο Μπορέλ, διαβεβαιώνει πως ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι ανοικτός.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Μπορέλ , αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).
Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.
Επισημαίνεται ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.
- Η μέρα των αποφάσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασε – Το κλίμα στα μπλόκα και η αγωνία του Μαξίμου
- Χοκς – Μπακς 110-112: Νίκη – ανάσα στην Ατλάντα με «διπλό» Αντετοκούνμπο
- Δεληβοριάς για τις δηλώσεις Καρυστιανού: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε διαβούλευση»
- Θανατική ποινή: Ανησυχητική αύξηση παγκοσμίως το 2025
- Αναστασίου: «Χρειαζόμαστε ενίσχυση – Kάθε ματς είναι κρίσιμο»
- Συμβούλιο Ειρήνης: Η Γαλλία απορρίπτει την πρόσκληση του Τραμπ – Φοβάται ότι θέλει να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ
- Χιούλμαντ ενόψει Ολυμπιακού: «Θα είναι ένας σκληρός αγώνας»
- Blue Monday: Είναι όντως η «Μπλε Δευτέρα» η πιο στενάχωρη μέρα του χρόνου και τι να κάνουμε γι’αυτο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)





























































![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442