Τουρκία : Εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis – Zητά αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών
Σε νέα προκλητική κίνηση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, εκδίδοντας νέα Navtex για το Oruc Reis και ζητώντας παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών
Σε νέα προκλητική κίνηση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, εκδίδοντας νέα Navtex για το Oruc Reis και ζητώντας παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.
Με τη νέα αυτή Navtex η Τουρκία επεκτείνει έως 27 Οκτωβρίου την ήδη υπάρχουσα, που ολοκληρώνεται αύριο. Ειδικότερα, αυτή τη φορά δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός).
Δείτε την παράνομη Navtex


Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.
Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα 24ωρο, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Την παράταση της υπάρχουσας Navtex είναι προαναγγείλει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak από το πρωί της Τετάρτης.
«Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν» ανέφερε το δημοσίευμα το οποίο εν τέλει επιβεβαιώθηκε.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Θρίλερ με την πορεία του
Αν και το απόγευμα της Τετάρτης, το Oruc Reis βρέθηκε περίπου 30 μίλια νοτίως του Συμπλέγματος της Μεγίστης με πορεία βορειοανατολική, τελικά, αντί να κατευθυνθεί ξανά προς το βόρειο τμήμα της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής, έστριψε αριστερά και άρχισε και πάλι να κινείται με πορεία νοτιοδυτική.
Δείτε την πορεία του Oruc Reis

Μετά τις δύο συνεχόμενες προκλήσεις, όπου οι Τούρκοι «έσπασαν» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, υπήρχε η εκτίμηση ότι το τουρκικό ερευνητικό τα ξημερώματα της Πέμπτης 22/10 θα έφτανε και πάλι στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων, έτοιμο να προχωρήσει σε μια ακόμα επικίνδυνη πρόκληση κατά της χώρας μας.
Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε ρότα.
Ωστόσο για να μην… φανεί ότι κάνει πίσω, λίγη ώρα μετά, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.
Δείτε live την πορεία του Oruc Reis
Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο έστειλε από την Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που έγινε στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ειδική αναφορά έγινε στις τουρκικές προκλήσεις, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Κοινή ήταν η αντίληψη των δύο πολιτικών για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)

































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442