Oruc Reis : Σενάρια για παράταση της παράνομης Navtex – Με «πλωτό τείχος» απαντά η Αθήνα
H Γενί Σαφάκ προαναγγέλλει παράταση της τουρκικής Navtex που λήγει αύριο - Ποια είναι η πορεία του Oruc Reis.
Την ώρα που η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, κλίμα πολέμου έχει διαμορφωθεί στο Καστελλόριζο, με τον ελληνικό στόλο να έχει σχηματίσει ένα «πλωτό φράγμα» απέναντι στο σεισμογραφικό Oruc Reis, το οποίο την Τρίτη πλησίασε ακόμα περισσότερο το ακριτικό νησί.
Το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.
Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει την πορεία του για μια ακόμη μέρα προς το νοτιοδυτικό όριο της παράνομης NAVTEX στον 28ο Μεσημβρινό και από σήμερα αναμένεται να στρέψει και πάλι βορειοανατολικά. Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί να περάσει ξανά κοντά από το Καστελλόριζο και μάλιστα ίσως ακόμα πιο κοντά απ’ όσο πέρασε το πρωί.
Παράλληλα, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο το Oruc Reis ήρθε… για να μείνει στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπόσχεται «περισσότερους εφιάλτες» σε «όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν από την περιοχή».
Υeni Safak: Το Oruc Reis θα επεκτείνει τη Navtex και θα συνεχίσει τις έρευνες
Την αποκάλυψη ότι το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και θα επεκτείνει τη Navtex έκανε σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ (Yeni Safak).
«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το «πλωτό τείχος» της Ελλάδας μπροστά στο Oruc Reis
Χτες Τρίτη, περίπου στις 10 το πρωί, για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών, το Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και έφτασε σε απόσταση 9 ναυτικών από το Καστελλόριζο. Μαζί τους ήταν και τα έξι τουρκικά πολεμικά πλοία και τα δύο βοηθητικά πλοία που το συνοδεύουν.
Ωστόσο, γύρω από το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα αντίκρυσε τις ισχυρές και πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις.
Μάλιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε φωτογραφίες με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.
Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων και του Oruc Reis «σκανάρεται» διαρκώς.


Με νέες Navtex η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη
Η Άγκυρα ωστόσο δεν σταματά εκεί τις προκλήσεις της. Χθες εξέδωσε NAVTEX ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και συγκεκριμένα της Λήμνου, του Αη Στρατή και της Σαμοθράκης.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στις ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη την Συνθήκη της Λωζάννης.

- Κεφαλονιά: Εμπλοκή και άλλων ατόμων στον θάνατο της 19χρονης εξετάζουν οι Αρχές – Προφυλακιστέοι οι τρεις κατηγορούμενοι
- Ο Σπανούλης, το τηλεφώνημα της Ντουμπάι και η αρνητική απάντηση
- Στενά Ορμούζ: Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πλοίων ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες
- Ντέβιντ Ρικάρντο: Πώς εξηγεί η θεωρία του το συγκριτικό πλεονέκτημα σε έναν κόσμο εμπορικών συγκρούσεων
- Νάταλι Πόρτμαν: Έγκυος στο τρίτο της παιδί
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (18/4): Πού θα δείτε τα ματς της Super League, τον τελικό του Copa del Rey και Premier League
- Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb και «κρυφές» αγοραπωλησίες
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442