Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : Βιονικό μάτι μπορεί να γιατρέψει την τύφλωση

Έρευνα : Βιονικό μάτι μπορεί να γιατρέψει την τύφλωση

Μέσα στην επόμενη 10ετία αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην ανθρωπότητα

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ανέπτυξε μια βιονική συσκευή που μπορεί να αποκαταστήσει την όραση στους τυφλούς μέσω ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου.

Μετά από 10ετή έρευνα, η ομάδα ετοιμάζεται για τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη και αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για να το κατασκευάσει σε παγκόσμια κλίμακα.

Το μάτι αυτό αποτελείται από εξαρτήματα smartphone και μικρο-ηλεκτρόδια που είναι εμφυτευμένα στον εγκέφαλο. Το «σύστημα βιονικής όρασης Gennaris» παρακάμπτει τα κατεστραμμένα οπτικά νεύρα για να επιτρέψει τη μετάδοση σημάτων από τον αμφιβληστροειδή στο κέντρο όρασης του εγκεφάλου.

Το σύστημα αποτελείται από ένα ειδικά σχεδιασμένο κάλυμμα κεφαλής, το οποίο περιλαμβάνει κάμερα και ασύρματο πομπό. Μια μονάδα επεξεργαστή εξετάζει τα δεδομένα, ενώ ένα σύνολο πλακιδίων που εμφυτεύονται μέσα στον εγκέφαλο, μεταδίδει τα σήματα.

«Ο σχεδιασμός μας δημιουργεί ένα οπτικό μοτίβο από συνδυασμούς έως και 172 κηλίδων φωτός (φωσφένια) που βοηθά το άτομο να περιηγηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και να αναγνωρίσει την παρουσία ανθρώπων και αντικειμένων γύρω του», δήλωσε ο Arthur Lowery, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής Ηλεκτρολόγων και Συστημάτων Υπολογιστών του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το futurism.com, ελπίζουν επίσης να προσαρμόσουν το σύστημα για τους ασθενείς που πάσχουν από μη θεραπεύσιμες νευρολογικές καταστάσεις, να ανακτήσουν την δυνατότητα της κίνησης.

«Εάν είναι επιτυχής, η πανεπιστημιακή ομάδα [Monash Vision Group] θα ιδρύσει μια νέα εμπορική επιχείρηση που θα επικεντρώνεται στην παροχή όρασης σε άτομα με τύφλωση και σε τετραπληγικούς», δήλωσε ο Lewis.

Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, το βιονικό μάτι μεταμοσχεύθηκε ασφαλώς στους εγκεφάλους τριών προβάτων. Οι δοκιμές διήρκησαν 2.700 ώρες και δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024