Αυξάνονται οι έλεγχοι για κοροναϊό στα λιμάνια
Περισσότερους ελέγχους στα λιμάνια αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες αρχές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκδρομέων που επιστρέφει στην πρωτεύουσα έπειτα από τις διακοπές του.
Περισσότερους ελέγχους στα λιμάνια αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες αρχές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκδρομέων που επιστρέφει στην πρωτεύουσα έπειτα από τις διακοπές του.
Σκοπός των Αρχών είναι να περιορίσουν τις πιθανότητες να υπάρξει μεταφορά ασθενών από τα νησιά στις ηπειρωτικές περιοχές και ειδικότερα στην Αθήνα, όπου ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγαλύτερος αν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Για το λόγο αυτό, ειδικό κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ ξεκίνησε από σήμερα -σε μόνιμη βάση- στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), να διενεργεί έλεγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από κοροναϊό, π.χ. πυρετό ή βήχα και ιδιαίτερα σε όσους επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλή επικινδυνότητα.
Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής – ΙΣΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας.
Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζονται για να διαμορφωθεί μία ικανοποιητική εικόνα ώστε «αναλόγως να προσαρμοστούν και οι δράσεις μας το επόμενο διάστημα».
«Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής» συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί 17 εισερχόμενα κρούσματα κοροναϊού στους 15.430 ελέγχους που έχουν γίνει στα λιμάνια της χώρας.

Χαρδαλιάς: Δεν είναι ο τουρισμός η αιτία αύξησης των κρουσμάτων
Στην ταυτότητα των κρουσμάτων και στην αναγκαία τήρηση των μέτρων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το 83% των νέων κρουσμάτων Covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα. Με αυτά τα στοιχεία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε πως δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού στην έξαρση της επιδημίας.
Μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.
Ειδικότερα, από τα 615 εισερχόμενα κρούσματα, 88 προέρχονται από τη Ρουμανία, 86 από τη Βουλγαρία, 80 από τη Σερβία, 63 από την Αλβανία, ενώ άλλα 29 προέρχονται από τη Σουηδία.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και όλα ελέγχονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως η πανδημία δεν παρουσιάζει σημεία υποχώρησης λόγω εποχής και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας, ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442