Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ : Παγκόσμια πρωτοβουλία για εμβόλιο, φάρμακο και τεστ για τον κοροναϊό

ΠΟΥ : Παγκόσμια πρωτοβουλία για εμβόλιο, φάρμακο και τεστ για τον κοροναϊό

Διεθνείς ηγέτες, επιχειρηματίες και οργανισμοί συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του ΠΟΥ για συνεργασία για ταχεία ανάπτυξη εργαλείων κατά του ΠΟΥ - Αισθητή η απουσία των ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχέδιο του για μία παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού.

Πρεσβευτές και κύριοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του ΠΟΥ είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στόχος αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων, τεστ και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Επίσης, στόχος είναι ο ισομερής διαμοιρασμός όλων των εργαλείων κατά του Covid-19 σε όλον τον κόσμο. «Η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι όταν τα εργαλεία αυτά είναι διαθέσιμα, δεν μοιράζονται εξίσου σε όλους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό», είπε ο Δρ. Τέντρος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν με μηνύματά τους παγκόσμιοι ηγέτες – όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ντόμινικ Ράαμπ (εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον), η Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί άλλοι – καθώς και επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

7.5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές Μαϊου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της μάχης κατά του ΠΟΥ.

«Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, πολλά περισσότερα θα χρειαστούν στο μέλλον», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό πρέπει να γίνει διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο, όταν είναι έτοιμο.

Το ίδιο υπογράμμισε και η Άνγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά του κοροναϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν μέρος στην νέα παγκόσμια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πρόκειται να οργανώσει την κοινή ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής κατά του κοροναϊού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αγνοήσει την πρωτοβουλία του ΠΟΥ έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ στερώντας του έτσι μία από τις σημαντικότερες χορηγήσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τον ΠΟΥ για κακή διαχείριση του αγώνα κατά της πανδημίας στήριξης της Κίνας στις υποτιθέμενες προσπάθειές της να κρύψει σημαντικά δεδομένα για τον κορονοϊό. Πεκίνο και ΠΟΥ έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024