Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζουν τα κράτη μέλη ώστε να συμπεριλάβουν τους πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας στην ανταπόκριση απέναντι στην πανδημία για τον κοροναϊό, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι δύο φορείς υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και τη σχετική εμπειρία και είναι πρόθυμοι να εμπλακούν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς και οι αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές χρειάζεται να δώσουν την απαραίτητη έγκριση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε το 2017 το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων» με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη να αξιολογήσουν τα προσόντα των προσφύγων και να διευκολύνουν την ένταξή τους.

Σε αυτό συμμετέχουν κέντρα αναγνώρισης δέκα χωρών (Αρμενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο), δημόσιες αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

500 πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το ευρωπαϊκό διαβατήριο

Ο πρώτος κάτοχος του Ευρωπαϊκού αυτού Διαβατηρίου βρήκε μόνιμη εργασία σε τομέα σχετικό με την υγεία στη Νορβηγία το 2019. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα αυτό σε όλη την Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται, το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας που θα έχουν ήδη αξιολογηθεί, προκειμένου οι κρατικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση του δυναμικού των προσφύγων, εάν και όταν χρειαστεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με εταίρους της προκειμένου να βρουν καινοτόμους τρόπους για να προσεγγίσουν τις προσφυγικές κοινότητες, να εντοπίσουν τους πρόθυμους επαγγελματίες υγείας και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε διαδικτυακά τεστ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο