Για «εγκλήματα κατά των μεταναστών» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» κατηγορεί την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, καλώντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άγκυρας, καθώς την κατηγορεί για «ελεεινές συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις του Νότη Μηταράκη, που ανέφερε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου χρησιμοποιώντας την πανδημία του COVID-19 ως δικαιολογία, αποτελούν ισχυρισμούς που διατυπώνονται με κίνητρο να καλυφθούν τα εγκλήματα της Ελλάδας εναντίον αιτούντων άσυλο με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει «τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Χάρη σε αυτό, οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της».

«Η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου»

Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, η Τουρκία, με βάση την κοινή δήλωση «δέχεται μόνο εκείνους των οποίων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας απορρίπτονται ή δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Μέχρι σήμερα, 2.139 παράτυποι μετανάστες που πληρούν αυτά τα κριτήρια έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά νησιά».

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για την προσωρινή άρση των αιτήσεων ασύλου.

«Η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα κατά παράβαση των ιδρυτικών συνθηκών και των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ και προσπαθεί να στείλει αιτούντες άσυλο στην Τουρκία χωρίς να τους έχει εγγράψει και χωρίς να έχει αξιολογήσει τις αιτήσεις τους για άσυλο κατά παράβαση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Οι διεθνείς οργανισμοί αποκάλυψαν ανοιχτά ότι ο νέος νόμος περί ασύλου της Ελλάδας δεν είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως υποστηρίζει, η Τουρκία λόγω των διεθνών μέτρων κατά του κορωνοϊού έχει αναστείλει «προσωρινά» τις επιστροφές.

«Ελεεινές οι συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά»

«Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Τουρκία, για τον ίδιο λόγο, έχει επίσης σταματήσει προσωρινά τις επιστροφές που προβλέπονται στη Συμφωνία και έχει ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές» αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης και καταλήγει:

«Οι ελεεινές συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και η ανάγκη της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας από αυτή την άποψη έχουν επίσης διατυπωθεί από Έλληνα δημοσιογράφο. Συνιστούμε στην Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αποτρέψει την ανθρωπιστική τραγωδία εξαιτίας της πανδημίας και να σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο