Ισότιμη μέριμνα προς όλους για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, ζητεί από την κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) σε σχετική ανακοίνωσή της. Τονίζει, πως τα έκτακτα μέτρα, που έχουν «αναστείλει ελευθερίες και έχουν παραλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή», πρέπει να συμβαδίζουν με μέτρα «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η Ένωση αναφέρεται σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ή ατόμων, οι οποίοι περιμένουν αποφάσεις συνταξιοδότησης ή πιστοποίηση αναπηρίας, οι οποίοι «λόγω της αναστολής ή υπολειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν εγκλωβιστεί στις οικείες τους χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση», ζητώντας τουλάχιστον την καταβολή ενός ελάχιστου ποσού προσωρινής σύνταξης ή επιδόματος.

Μέτρα άμυνας για όλους

Επιπλέον ζητά τη διασφάλιση μέτρων άμυνας κατά του ιού για όλους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών και μελών των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», επιτάσσοντας, αν χρειαστεί υπηρεσίες και πόρους από ιδιώτες, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Λόγω της μεταφοράς της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο διαδίκτυο, η ΕλΕΔΑ εξηγεί πως πρέπει να εξασφαλιστούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές, δεδομένης της «ανισότητας στη χώρα μας πρόσβασης των νοικοκυριών στην Κοινωνία της Πληροφορίας».

Αποσυμφόρηση φυλακών

Η Ένωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν έχει προχωρήσει, οι προσφυγικοί καταυλισμοί εξακολουθούν να στερούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, ο πληθυσμός των αστέγων παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος.

Εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στη διασπορά «ψευδών ειδήσεων», στιγματισμό ανθρώπων ως «φορέων» και ως «υγειονομικών βομβών», καθώς και στη ρητορική που στοχοποιεί συγκεκριμένες ομάδες, όπως τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης ή τους Ρομά.

Κριτικός έλεγχος του κυβερνητικού έργου

Η ΕλΕΔΑ ανησυχεί για το ότι «η Βουλή φαίνεται να υπολειτουργεί, ιδίως ως το σκέλος των αρμοδιοτήτων της που αφορά τον κριτικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου».

«Όμως, χωρίς πλήρη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς λογοδοσίας κινδυνεύει να απονομιμοποιηθεί η αξίωση συμμόρφωσης των πολιτών στις ρυθμίσεις που τους επιβάλλονται», συμπληρώνει η Ένωση.

Τέλος, υπενθυμίζει, το «καθήκον της Πολιτείας να μην επιτρέψει στο προσωρινό καθεστώς εξαίρεσης να αφήσει μόνιμα σημάδια στο Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr