Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000 εκκλησίες της χώρας
Η σταθερά αρνητική θέση της κυβέρνησης, ο φόβος διασποράς του φονικού ιού, τα αιτήματα και άλλων Εκκλησιών στην Ελλάδα και το σενάριο για χιλιάδες αστυνομικούς φρουρούς των ναών
Σε «μείζον» θέμα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εξελίσσεται το ζήτημα με το διαρκές-επίμονο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ζητά από την Πολιτεία να επιτραπεί στους κληρικούς να τελούν, την περίοδο του Πάσχα, τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, μετά από συστάσεις των υπευθύνων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι προ 10 ημερών είχε αποφασισθεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και να υπάρχουν λειτουργίες με την παρουσία ενός-δύο ιερέων και ψαλτών σε ορισμένους μόνο ναούς όπου θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη.
Παράγοντες της Εκκλησίας για να αιτιολογήσουν αυτό το αίτημα τους αναφέρουν ότι «δέχονται χιλιάδες τηλεφωνικά μηνύματα, επιστολές και άλλου είδους ασφυκτικές πιέσεις από πιστούς αλλά και από ιερείς, να υπάρξουν λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα και να μην μείνουν οι εκκλησίες σφραγισμένες». Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό αφορά κυρίως το 15ημέρο 5-19 Απριλίου, δηλαδή τις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Μάλιστα από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράζονται οι φόβοι ότι αυτή η πίεση και η κυβερνητική άρνηση «ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανώτερους κληρικούς να προχωρήσουν μέχρι και σε Περιφορά Επιταφίων ή Αναστάσιμων Ακολουθιών όπου θα υπάρχει μαζική παρουσία πιστών και αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να επέμβει».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» παρόμοιο αίτημα έχουν υποβάλει και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (σσ. με επίκληση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Βατικανό) Ισραηλίτες αλλά και σύλλογοι μουσουλμάνων στην χώρα μας. Με το Μέγαρο Μαξίμου όμως να είναι εντελώς αντίθετο και να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει «εσωτερικές λειτουργίες» στις εκκλησίες αλλά και σε μοναστήρια. Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος γύρω από αυτές να συγκεντρωθούν δεκάδες ή εκατοντάδες πιστοί, κάτι που μπορεί να κλονίσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε μια δραματική κατάσταση -α λα Ιταλία- με την πανδημία.
Με εκπροσώπους, όμως, της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναφέρουν ότι θα μπορούσε η ΕΛ.ΑΣ να έχει ένα αστυνομικό έξω από τους 13.000 περίπου ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς για να αποτρέπει τη προσέλευση των πολιτών.
Κάτι που ωστόσο σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι για πολλές ημέρες την περίοδο του Πάσχα θα αναλωθεί ένα μεγάλο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ στην επιτήρηση των εκκλησιών όλης της χώρας και το οποίο είναι σχετικά ανέφικτο για αρκετές επαρχιακές περιοχές και ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες. Με την κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη και να συμπληρώνει ότι πρέπει παράλληλα να συνεκτιμηθεί ένα δεκαήμερο πριν το Πάσχα ποιός θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και ο βαθμός εξάπλωσης του ιού.
Πηγή: tovima.gr
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)

![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)


























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442