Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουλεϊμανί : Αντιφάσεις των ΗΠΑ για τη δολοφονία και «άδειασμα» Έσπερ σε Τραμπ

Σουλεϊμανί : Αντιφάσεις των ΗΠΑ για τη δολοφονία και «άδειασμα» Έσπερ σε Τραμπ

Ενώ από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου επισημαίνουν επανειλημμένα την «απειλή» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ που έθεσε ο Σολεϊμανί, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας φαίνεται να μπερδεύει τα λεγόμενά του

Την -έστω και ανεπαίσθητη- στροφή προς την πλευρά των ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing από την Τεχεράνη έρχονται να «αντισταθμίσουν» οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει η Ουάσινγκτον σχετικά με τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ενώ από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου επισημαίνουν επανειλημμένα την «απειλή» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ που έθεσε ο Σολεϊμανί -χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να παρέχουν αποδείξεις σχετικά με τις υποτιθέμενες προθέσεις του ιρανού στρατηγού- ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, φαίνεται να μπερδεύει τα λεγόμενά του.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Σολεϊμανί, ο επικεφαλής του αμερικανού Πενταγώνου υπέπεσε σε δύο αντιφατικές δηλώσεις, μιλώντας στα αμερικανικά δίκτυα CNN και CBS, με τη δεύτερη μάλιστα να αποτελεί «άδειασμα» προς τον Ντόναλντ Τραμπ και να γεννά νέα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο για επικείμενη επίθεση του Σουλεϊμανί κατά τεσσάρων αμερικανικών πρεσβειών, σημειώνοντας μάλιστα πως ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους διέταξε τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού.

Η πρώτη δήλωση στο CNN

«Είχαμε πληροφορίες ότι υπήρξε προσπάθεια να στοχεύσει (ο Σολεϊμανί) την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Αυτό που είπε ο πρόεδρος σε σχέση με τις τέσσερις πρεσβείες είναι αυτό που πιστεύω κι εγώ επίσης» δήλωσε ο Έσπερ, μιλώντας στο CNN.

«(Ο πρόεδρος Τραμπ) είπε ότι πίστευε πως πιθανότατα θα μπορούσαν να γίνουν επιθέσεις στις πρεσβείες της περιοχής» δήλωσε ο Έσπερ.

Όταν ρωτήθηκε δε να διευκρινίσει ποιες συγκεκριμένες πληροφορίες ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λάβει την απόφαση αυτή, ο Έσπερ απάντησε ότι «δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα υψίστης ασφαλείας και απόρρητες πληροφορίες σε αυτή την εκπομπή».

Η αντίφαση στο CBS

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη στο δίκτυο CBS, ο Έσπερ έδωσε διαφορετική εξήγηση.

Συγκεκριμένα, είπε πως «αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν ότι πίστευε πως πιθανόν και θα μπορούσαν να έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον πρεσβειών. Συμμερίζομαι την άποψη αυτή, γνωρίζω ότι και άλλα μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας συμμερίζονται αυτή την άποψη. Γι ‘αυτό και στείλαμε χιλιάδες Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουμε την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη και σε άλλες περιοχές σε όλη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν η δημοσιογράφος τον πίεσε να απαντήσει, ο Έσπερ παραδέχτηκε ότι «ο πρόεδρος δεν είπε ότι υπήρξε κάτι απτό – δεν ανέφερε συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο. Ο πρόεδρος πίστευε πως πιθανότατα θα μπορούσαν να έχουν γίνει (επιθέσεις στις πρεσβείες)».

Μάλιστα, κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, υποστήριξε ότι προσωπικά «δεν είδε (από τις απόρρητες πληροφορίες) κάτι που να έχει σχέση με τις τέσσερις πρεσβείες».

Προβληματισμός και επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Το μήνυμα του αμερικανού υπουργού γεννά προβληματισμούς για το αν όντως υπήρχε πραγματικός λόγος για την δολοφονία του ιρανού στρατηγού που πυροδότησε τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή σε μια εποχή που ήδη το κλίμα ήταν τεταμένο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προβάλλει δεκάδες λόγους για την απόφασή της αυτή. Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι πως, ενώ υπάλληλοι της διοίκησης έχουν αποφύγει τις τελευταίες ημέρες να δώσουν πληροφορίες για τους ακριβείς λόγους της κίνησης, ο Τραμπ είπε πως την απόφασή του επηρέασε η πληροφορία για επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες.

«Θα σας πούμε πιθανόν ότι επρόκειτο για την πρεσβεία στη Βαγδάτη» είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News. «Μπορώ να αποκαλύψω πως πιστεύω ότι επρόκειτο για τέσσερις πρεσβείες» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times, μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», ο Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου, υποστηρίζοντας πως «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι. Ξέραμε πως υπήρχαν απειλές για αμερικανικές εγκαταστάσεις, δεν είμαστε όμως σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες».

Ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μάικ Λι, ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές των Ρεπουμπλικανών και της αμερικανικής διοίκησης, δήλωσε στο CNN πως πάντα ανησυχεί για την ποιότητα των πληροφοριών που οι υπάλληλοι της εθνικής ασφάλειας μοιράζονται με το Κογκρέσο.

«Πιστεύω πως οι ισχυρισμοί του Τραμπ είχαν κάποια βάση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα σχετικά με τις πρεσβείες, ωστόσο είναι απογοητευτικό να μην έχει στα χέρια του στοιχεία για όσα λέει» είπε.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024