Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Αυστραλία - Γιατί οι πυρκαγιές είναι τόσο καταστροφικές

Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Αυστραλία – Γιατί οι πυρκαγιές είναι τόσο καταστροφικές

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 άτομα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αγνοούνται - Γιατί είναι τόσο καταστροφικές οι πυρκαγιές

Μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της βιώνει η Αυστραλία, με τουλάχιστον 15 άτομα μέχρι στιγμής να έχουν βρουν βρει τραγικό θάνατο, εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί και εκατομμύρια στρέμματα να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Και το χειρότερο; Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές στη νοτιοανατολική Αυστραλία αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στις ακτές, καθώς οι πυρκαγιές έχουν περικυκλώσει την περιοχή. Στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη αναπτύχθηκαν την Τετάρτη προκειμένου να παραδώσουν νερό, φαγητό και καύσιμα στις πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές.

Οι ζεστές, ξηρές συνθήκες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των πυρκαγιών δεν είναι κάτι καινούριο στην Αυστραλία. Εδώ ωστόσο εντοπίζεται ο λόγος που η περίοδος αυτή είναι τόσο καταστροφική.

Τι προκαλεί τις πυρκαγιές;

Σύμφωνα με τους New York Times, οι υψηλές θερμοκρασίες, η εκτεταμένη ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» που συμβάλλει στη δημιουργία των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μάλιστα, ισχυρό κύμα καύσωνα έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα μέσα Δεκεμβρίου, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα καύσωνα συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα στη νοτιοανατολική Αυστραλία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου στην Καμπέρα.

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έρχονται σε συνέχεια της ξηρότερης άνοιξης που καταγράφηκε. Η ξηρασία έπληξε τις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων μερικών από αυτές που τώρα καίγονται.

Πόσο εκτεταμένες είναι οι πυρκαγιές;

Οι πυρκαγιές έχουν κάψει μεγάλο μέρος της χώρας τους τελευταίους μήνες, με την ανατολική ακτή της Αυστραλίας να έχει πληγεί περισσότερο. Στις αρχές Νοεμβρίου, 1.500 πυροσβέστες μάχονταν σε 70 πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία, τη νοτιοανατολική πολιτεία που περιλαμβάνει το Σίδνεϊ.

Στις 11 Νοεμβρίου, η πολιτεία εξέδωσε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία σήμα μεγάλης επικινδυνότητας, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι το υπάρχον σύστημα προειδοποίησης έχει τεθεί σε απόλυτη ισχύ. Στο Σίδνεϊ, το οποίο εξέδωσε πλήρη απαγόρευση για την πυρκαγιά, πυκνός καπνός σχηματίστηκε στον ουρανό και η ποιότητα του αέρα υπήρξε μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο.

Την Τρίτη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και ανθρώπους να καταφεύγουν σε παραλίες μεταξύ Σίδνεϊ και Μελβούρνης.

Ποια είναι η ζημιά μέχρι στιγμής;

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί στη Νέα Νότια Ουαλία, καταστρέφοντας σχεδόν 1.000 σπίτια.

Συνολικά, περίπου 12 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές. Συγκριτικά, περίπου 1,9 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στις πυρκαγιές του 2018 στην Καλιφόρνια. Οι πυρκαγιές, οι οποίες ήταν οι πιο καταστρεπτικές της χώρας, προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 100 ατόμων.

Καθώς οι φλόγες σάρωσαν τη νοτιοανατολική Αυστραλία νωρίς αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων από την πυρκαγιά έφθασε τουλάχιστον τους 15 και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αυξηθούν. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Νέα Νότια Ουαλία – συμπεριλαμβανομένου ενός εθελοντή πυροσβέστη, ο τρίτος που πεθαίνει αυτή τη σεζόν – και ένας ακόμη πέθανε στη Βικτώρια.

Είναι η αλλαγή του κλίματος;

Η καταστροφική έναρξη της εποχής των πυρκαγιών επιβεβαίωσε αυτό προβλέπουν οι επιστήμονες: οι πυρκαγιές της Αυστραλίας θα γίνουν συχνότερες και πιο έντονες, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται.

Η Αυστραλία είναι κατά κανόνα ζεστή και ξηρή το καλοκαίρι, αλλά η αλλαγή του κλίματος, που φέρνει μακρύτερες και πιο συχνές περιόδους ακραίας ζέστης, επιδεινώνει αυτές τις συνθήκες και κάνει τη βλάστηση ξηρότερη και πιο πιθανό να καεί.

Πώς επηρεάζει ο καιρός τις φλόγες;

Το κλίμα και ο καιρός είναι διαφορετικές αλλά σχετικές έννοιες. Το κλίμα είναι μια περιγραφή των μακροπρόθεσμων προγνωστικών καιρικών συνθηκών σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ ο καιρός είναι ο συνδυασμός γεγονότων που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα σε μια συγκεκριμένη εποχή και τόπο.

Το μεταβαλλόμενο κλίμα οδήγησε σε αύξηση των θερμοκρασιών στους Ινδικούς και Νότιους Ωκεανούς, γεγονός που με τη σειρά του σήμανε ξηρότερο και θερμότερο κλίμα σε ολόκληρη την Αυστραλία το καλοκαίρι.

Οι πιο επικίνδυνες ημέρες για να ξεσπάσουν πυρκαγιές είναι όταν επικρατεί ζέστη, φυσάει ξηρός αέρας από το κέντρο της ηπείρου που βρίσκεται η έρημος προς τις πολυπληθείς ακτές.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024