Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα όρια της καταστολής

Τα όρια της καταστολής

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη βλέπουμε τα ζητήματα «ευπρέπειας» και «κανονικότητας» ως προς τις συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται ως το βασικό επίδικο, παραβλέποντας πολύ πιο πραγματικά ανοιχτά ερωτήματα πολιτικής

Η ανάδειξη της «ανομίας» ως βασικού προβλήματος μιας χώρας που εξακολουθεί να έχει ανοιχτές πληγές από τις πολιτικές λιτότητας προηγούμενων ετών, που συνεχίζει να έχει διαρροή εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό, που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και την εκπαίδευση, και που αναζητά όχι μόνο αναπτυξιακό υπόδειγμα αλλά και θέση σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο δημόσιος λόγος μετατοπίζεται από τα πραγματικά ζητήματα σε αυτά που φαντάζουν «άμεσα» ή «χειρίσιμα».

Αλλωστε, η ανασφάλεια παραμένει χαρακτηριστικό μιας τραυματισμένης κοινωνίας μειωμένων προσδοκιών και η προσφορά ορατών «απειλών» θεωρήθηκε αποτελεσματική προεκλογική και επικοινωνιακή στρατηγική, που μάλιστα διεκδικεί και τη δικαίωση με βάση τη λογική «τουλάχιστον εκεί μπορεί κάτι να γίνει».

Ομως, ο κίνδυνος είναι όλο αυτό να θεωρηθεί όντως πολιτική στρατηγική. Να θεωρηθεί, δηλαδή, ότι η λογική «νόμου και τάξης» μπορεί να αποτελέσει σήμερα τον πυρήνα μιας αντίληψης διακυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη βλέπουμε τα ζητήματα «ευπρέπειας» και «κανονικότητας» ως προς τις συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται ως το βασικό επίδικο, παραβλέποντας πολύ πιο πραγματικά ανοιχτά ερωτήματα πολιτικής. Ακόμη χειρότερα, γεννούν τον πειρασμό να θεωρηθεί ότι η επίδειξη πυγμής μπορεί να αποτελέσει γενικό κανόνα πολιτικής, παραβλέποντας ότι τα όρια ανάμεσα στη φαινομενική – και συχνά πρόσκαιρη – «δημοσκοπική» απήχηση τέτοιων τακτικών και τη διαμόρφωση εδάφους για τις αυριανές κοινωνικές εκρήξεις γίνεται αντιληπτό πόσο δυσδιάκριτα είναι συνήθως αφού αυτές έχουν ξεσπάσει.

Στον βραχύ χρόνο παραμονεύει ο κίνδυνος η αυθαιρεσία να καταστεί κανόνας και ο «υπερβάλλων ζήλος» να αντιμετωπιστεί ως πρέπουσα υπηρεσιακή συμπεριφορά. Να διαμορφωθεί δηλαδή μια συνθήκη όπου π.χ. τα παρακείμενα σε καταλήψεις οικήματα θα θεωρούνται τμήμα του «πεδίου μάχης», η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων επιχειρησιακό ζήτημα, η διαπόμπευση και ο εξευτελισμός προσαχθέντων απλή ρουτίνα και η υπέρμετρη βία αναγκαίο κακό. Μόνο που τότε, όπως και να το δει κανείς, τα ερωτήματα για το εάν αυτό σημαίνει «υπεράσπιση της νομιμότητας» απλώς θα πληθαίνουν.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024