Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδική υγεία, κρίση και αδιαφορία

Παιδική υγεία, κρίση και αδιαφορία

Στην Ελλάδα η κατανάλωση γύρου και σουβλακίων υπολογίζεται στους 700 τόνους τη μέρα. Ο γύρος, από τα πλέον επεξεργασμένα και λιπαρά της κατηγορίας, είναι το πιο δημοφιλές, με κατανάλωση 450-490 τόνων ημερησίως

Είναι μια από εκείνες τις ειδήσεις που τις χαζεύεις στα πεταχτά: ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) ζητά από την Κομισιόν να αναγνωριστεί ο γύρος ως Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Λογικό, από άποψη ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η αγορά αυτή πλέον κυριαρχείται από βιομηχανίες με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το ανησυχητικό στοιχείο της είναι μερικοί αριθμοί που παρατίθενται. Στην Ελλάδα η κατανάλωση γύρου και σουβλακίων υπολογίζεται στους 700 τόνους τη μέρα. Ο γύρος, από τα πλέον επεξεργασμένα και λιπαρά της κατηγορίας, είναι το πιο δημοφιλές, με κατανάλωση 450-490 τόνων ημερησίως. Την περίοδο της κρίσης η αύξηση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 30% λόγω της χαμηλής του τιμής.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα χτυπάει θέσεις ρεκόρ σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, που έχουν αύξηση 50% μέσα σε μία δεκαετία, κυρίως λόγω της πτώσης του εισοδήματος.

Και αυτό είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, αφού, παγκοσμίως, οι φτωχότεροι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες γιατί οι επεξεργασμένες τροφές είναι φθηνότερες και ο χρόνος για να μαγειρέψουν στο σπίτι λιγότερος. Αυτό δεν το καταπολεμάς με κήρυγμα, ούτε με ανοησίες όπως οι «φόροι λιπαρών», ούτε με τα επικίνδυνα μοδάτα υγιεινιστικά ρεύματα.

Η αλήθεια είναι ότι συζητάμε πολύ λίγο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των παιδιών, ίσως γιατί δεν τις βλέπουμε ακόμη. Δεν είναι αυτό δικαιολογία όμως για να συνεχίσει το κράτος να τα έχει τόσο παρατημένα – και αν η λέξη ενοχλεί, δεν πειράζει, ακριβής είναι.

Πέρα από την αύξηση του εισοδήματος και τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων που, αυτονοήτως, επείγει, τα σχολικά γεύματα θα βοηθούσαν αλλά είναι προσώρας περιορισμένα ή αφημένα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως επίσης και το να γίνει η διατροφική παιδεία ευθύνη του σχολείου.

Μιλώντας για υγεία, βέβαια, θα μπορούσε το κράτος να βγει επιτέλους από τη μενταλιτέ της κρίσης, να δει τη ζωή μετά και να ξεκινήσει και από πιο άμεσα πράγματα, όπως, π.χ., να θωρακίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρόβλημα που δεν έχει καμιά σχέση με το εισόδημα αλλά με τη συνωμοσιολογία γύρω από τις «κακές φαρμακευτικές» και την απόφαση κάποιων γονιών να παίξουν ρωσική ρουλέτα στα παιδιά τους ενώ η πολιτεία στραβοκοιτάει αδιάφορη. Μήπως ζητάμε πολλά;

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024