Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Λεξικό Ελληνικών Συντομογραφιών & Ν. Τσελεμεντές: Χρυσές συνταγές ενός αιώνα

Λεξικό Ελληνικών Συντομογραφιών

Ξέρετε τι σημαίνουν τα αρχικά του «ΚΤΕΛ»;
Τι κρύβεται πίσω από το «ΕΚΑΣ»;
Πόσο μας αφορά το «ΑΜΚΑ»;
ΑΒΕ, ΓΓΝΑ, ΕΚΑΒ, ΕΦΕΤ, ΟΑΚΑ, ΟΕΔ, ΟΑΕΕ, ΣΜΕΝ, ΥΜΘ, ΧΥΤΑ,  κ.ά.

Ενας οδηγός με πάνω από 10.000 αρκτικόλεξα και συντομογραφίες, για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη!

Αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος από τους δύο τόμους.

Αποκλειστική επιδίωξη του λεξικού αυτού, υπήρξε η πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη πληροφόρηση, μέσα από την επεξήγηση συντομογραφιών που απαντώνται τόσο σε σύγχρονα όσο και σε ιστορικά ή αρχειακά κείμενα.

Το Λεξικό, αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο βοήθημα για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν τι σημαίνουν χιλιάδες συντομογραφίες, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Μαζί

Τι να μαγειρέψω σήμερα;

Συνταγές με ζυμαρικά, λαδερά, σαλάτες, σούπες, κρέατα, πουλερικά θαλασσινά και όχι μόνο, δίνουν την απάντηση!

Χρυσές συνταγές ενός αιώνα, από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, τον σεφ που μας έμαθε να μαγειρεύουμε!

Πάνω από 130 απλές, αλλά νόστιμες συνταγές!

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε σε διάφορες πρεσβείες. Εγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.ά. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής», ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γράψτε το σχόλιο σας