Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλάχος μακαρονάδα

Βλάχος μακαρονάδα

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ροφό, σφυρίδα ή στήρα.

Προετοιμασία 1 ώρα, Μαγείρεμα περίπου 50΄

Υλικά (για 4-5 μερίδες)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο πράσο (το λευκό μέρος και λίγο από το πράσινο)
1 φινόκιο
3 μεγάλα κοτσάνια σέλερι
3 λίτρα νερό
50 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
80 ml λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
½ κ.γ. ξερό εστραγκόν
1 κ.γ. ξερό θρούμπι
1 κιλό βλάχος, κατά προτίμηση κοιλιά ή «γιακάδες» – Ζητούμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει το ψάρι, αλλά να μας δώσει τα κόκαλα για τον ζωμό
500 γρ. παπαρδέλες ή ταλιατέλες
1 πιπεριά τσίλι
Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
30 γρ. βούτυρο
20 σχοινόπρασα, ψιλοκομμένα

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, το φινόκιο και το σέλερι και τα ψιλοκόβουμε. Τα μέρη των λαχανικών που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για το φαγητό τα κρατάμε για τον ζωμό, δηλαδή το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και το πράσο, τα χοντρά μέρη από το φινόκιο και το σέλερι.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό μαζί με τα κόκαλα του ψαριού και τα μέρη από τα λαχανικά που δεν χρειαζόμαστε. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μείνει το μισό νερό, για περίπου 4 λεπτά.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πράσο, φινόκιο και σκόρδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 1 λίτρο από τον ζωμό που φτιάξαμε. Βράζουμε για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε το περιεχόμενό της πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ για αρκετή ώρα. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ, σε δόσεις. Στη συνέχεια, περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το ψάρι σε χοντρό καρέ (σε μέγεθος πολύ μεγάλων ζαριών). Τοποθετούμε και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το εστραγκόν και το θρούμπι και τέλος το ψάρι.
Οταν πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 6-7 λεπτά. Ανακατεύουμε ελαφρώς με μια τσιμπίδα ώστε να μη διαλύσουμε το ψάρι αλλά να μην κολλήσουν και τα μακαρόνια. Αν χρειαστεί επιπλέον νεράκι, προσθέτουμε από τον ζωμό που μας έχει απομείνει. Ενα λεπτό προτού αποσύρουμε, προσθέτουμε την πιπεριά, τον χυμό από το λεμόνι και το φρέσκο βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά (να έχει λίγο ζουμάκι, το οποίο θα απορροφηθεί στο επόμενο λεπτό από τα ζυμαρικά), κουνάμε για αρκετή ώρα την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σχοινόπρασο και ξύσμα λεμονιού.

Πηγή: Γευσιγνώστης 

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024