Brexit: Διορία 30 ημερών δίνει η Μέρκελ στον Τζόνσον
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε πιθανή την εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε πιθανή την εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.
«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».
Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου.
Η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.
«Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς» τόνισε.
«Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας».
«Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά, κι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Συνεχίζεται το… δράμα στο Κόπα Άφρικα – Αρνείται το τρόπαιο ο αρχηγός του Μαρόκου: «Η Σενεγάλη μας νίκησε δίκαια»
- Μέση Ανατολή: Ζημιές 800 εκατ. δολαρίων από τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ
- Έχετε email από ΑΑΔΕ; – Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε έξτρα φόρο
- ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Βαθιά ταξικός ο ρατσισμός που καλλιεργείται
- Χρήστος Μάστορας: Η απάντηση του στις φήμες για τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Αργυρό
- Βέροια: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 7χρονος που τραυματίστηκε σε πάρκο – Τον εντόπισε περαστικός
- Απίθανο γκολ στην Κροατία μέσω… λακούβας (vid)
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο πληρώνουν την κυβερνητική ανεπάρκεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442