Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια: Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια: Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεν οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή της

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες στην Εύβοια και η οποία άφησε στο πέρασμά της περισσότερα από 22.000 στρέμματα καμένης γης.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δίνοντας τιτάνια μάχη στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατάνα. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεν οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

Ήδη, πριν νυχτώσει, συντελέστηκε προληπτικά μια διαβροχή και από τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο, ενώ στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς και εθελοντές.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ασθενείς, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών, ενώ σύμμαχο αναμένεται -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- να αποτελέσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αύριο, Παρασκευή.

Στο άτυπο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που μαίνεται η φωτιά, οι υπεύθυνοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, ενώ από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι σε πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες). Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν επίσης πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τέσσερα μηχανήματα έργου του στρατού, δέκα υδροφόρες και οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι εθελοντικά οχήματα.

Στάχτη 23.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, υπολογίζεται ότι περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Όπως σημειώνει ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024