Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Εύβοια: Υπαινιγμοί για εμπρησμό - Τι καταγγέλλουν μάρτυρες

Φωτιά στην Εύβοια: Υπαινιγμοί για εμπρησμό – Τι καταγγέλλουν μάρτυρες

Για το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι για την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη η Εύβοια μιλούν τοπικοί παράγοντες. Τρεις φέρεται να είναι οι ύποπτοι για εμπρησμό

Για το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι για την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη η Εύβοια μιλούν τοπικοί παράγοντες.

Το σημείο στο οποίο ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης έχει εντοπιστεί και αίτημα όλων είναι να προχωρήσει η έρευνα.

Συγκεκριμένα, τα αρμόδια κλιμάκια της πυροσβεστικής από την περιοχή της Αγριλίτσας, το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, φαίνεται πως έχουν σαφείς ενδείξεις εμπρησμού.

Τα κλιμάκια της Δίωξης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να ενισχύσουν τις ενδείξεις και να σχηματίσουν σχετική δικογραφία.

Προς ώρας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον τριών βασικών υπόπτων για εμπρησμό, ενώ εξετάζονται το άλλοθί τους. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι, απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικίες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένεται το επίσημο πόρισμα των αρμόδιων αρχών.

Τι λέει ο δήμαρχος

Μιλώντας στο One Channel ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ανέφερε ότι σύμφωνα με δική του εκτίμηση, δεν υπάρχουν τυχαία αίτια για αυτή τη φωτιά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι σε δρόμο ασφάλτινο ενώ πλευρικά είναι πυκνό πευκοδάσος και από τις δυο κατευθύνσεις.
«Τα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής θα εκτιμήσουν αν αυτό προήλθε από κάτι. Εύχομαι να κάνω λάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων, στην περιοχή φαίνεται πως κυκλοφορούσε κάποιο όχημα πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων είπε ότι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στις 3 το πρωί.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης που μίλησε στο One Channel ζήτησε να μην σπεύδουμε να βγάζουμε συμπεράσματα, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο νησί και ήδη ερευνά την υπόθεση. Ήδη έχουν ληφθεί δεκάδες καταθέσεις που σύμφωνα με τις πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό και οι αρχές αναζητούν στοιχεία που ενδεχομένως θα στηρίξουν αυτήν την εκδοχή.

Ωστόσο μέχρι τώρα και από την μακροσκοπική έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο που να αποκαλύπτει αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάποια άλλη αιτία, όπως υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, κάποια κολόνα ή καλώδια της ΔΕΗ.

Συλλήψεις για εμπρησμούς σε Καλαμάτα, Ηλεία και Χίο

Ένας 52χρονος συνελήφθη σήμερα και κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση για διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Τριπόλεως και σε ξερά χόρτα σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τσακώνας – Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία, η σύλληψή του από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Οι αρχές πραγματοποίησαν μία ακόμη σύλληψη για εμπρησμό. Χθες συνελήφθη 58χρονος ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με την συνδρομή κλιμακίου Κ.Α.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης συνελήφθησαν την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χίου, δύο αλλοδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στη θέση Μεγάλη Βίγλα – Κακιά Λαγκάδα, της περιοχής Πάρπαντα, της Δ.Ε. Καρδαμύλων, στη Χίο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024