ΝΑΤΟ : Σύσταση στη Γερμανία να τηρήσεις τις δεσμεύσεις για τις αμυντικές δαπάνες της
Η Γερμανία κλήθηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών που παρέμειναν αμετάβλητες το 2018.
Η Γερμανία κλήθηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών που παρέμειναν αμετάβλητες το 2018.
«Περιμένω από όλους του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις αμυντικές δαπάνες των μελών της Συμμαχίας.
Όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, αλλά η Γερμανία χρονοτριβεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει αυτό που θεωρεί κακή πρόθεση και, στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο του 2018 κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πληρώνει δισεκατομμύρια για την αγορά αερίου και πετρελαίου στη Ρωσία αντί να συνεισφέρει στις αμυντικές δαπάνες.
Η Γερμανία προέβλεψε να δαπανήσει το 1,5% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες το 2025, οι οποίες όμως έμειναν αμετάβλητες στο 1,23% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου στην Ουάσινγκτον για την 70η επέτειο της Συμμαχίας.
«Περιμένω περισσότερα. Περιμένω και άλλες αυξήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ εμμένοντας στη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα κατά 80% μεταξύ 2014 και 2024.
Ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς θέλει να αποδεσμεύσει 44,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα για το 2020, δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα.
«Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν η Γερμανία να μην επιτύχει τον στόχο για το 2024», εκτιμά ο Ουλρίκε Φράνκε, αναλυτής του European Council on Foreign Relations.
Οι περιορισμοί για τις στρατιωτικές δαπάνες διχάζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. «Οι οικονομίες στον προϋπολογισμό για την άμυνα είναι απαράδεκτες», είπε ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος CDU για την άμυνα, Χένινγκ ‘Οτε, τον οποίο επικαλείται το Focus Online.
Αλλά η πίεση που ασκείται από τον αμερικανό πρόεδρο επικρίνεται στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ενώπιον των φορολογουμένων. Δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόι (Die Linke, ριζοσπαστική αριστερά).
Επτά από τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% το 2018: Οι ΗΠΑ (3,39%), η Ελλάδα (2,22%), η Βρετανία (2,15%), η Εσθονία (2,07%), η Πολωνία (2,05%), η Λετονία 2,03% και η Λιθουανία 2%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442