Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την τέχνη της γραφειοκρατίας

Για την τέχνη της γραφειοκρατίας

Μα είναι δυνατόν η παραγωγή σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα να μην μπορεί να έχει εν λειτουργία τον τόπο ανάδειξής της στην πρωτεύουσα της χώρα

Μα είναι δυνατόν οι διαμάχες να τρέφουν την τέχνη; Αν μιλάμε για τη φιλοσοφική γενεαλογία Κουλτούρας και Πολιτισμού, ιδεαλισμού και πεσιμισμού, κριτικής και αισθητικής πιθανόν και να υπάρχει πρόσφορο πεδίο πνευματικής αντιπαράθεσης. Ελεύθερος είναι κάποιος να αποτυπώσει τη γνώμη του και να δείξει με κάποιον τρόπο το όραμά του. Να το δείξει όμως κάποια στιγμή. Αυτό περιμένουμε δεκαετίες τώρα από έναν άνθρωπο σε θέση διευθυντική, ο οποίος ως επίσημος (με την έννοια του κρατικού λειτουργού) φορέας θα αναλάβει να κάνει έργα τα λόγια του.
Μα είναι δυνατόν η παραγωγή σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα να μην μπορεί να έχει εν λειτουργία τον τόπο ανάδειξής της στην πρωτεύουσα της χώρας; Πόσο ακόμη θα παρατηρούμε τις προσωπικές μικροπολιτικές αντί να βλέπουμε ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς, συναντήσεις δημιουργών με το νόημα της εποχής μας σε άμεση επικοινωνία με τους επισκέπτες εντός ενός ανοιχτού μουσείου;
Υστερα από μία θυελλώδη ανοιχτή αντιπαράθεση εκπροσώπων και θεσμών του πολιτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη έως τη στιγμή που θα μάθουμε ποιο όνομα θα είναι για το 2019 ο οικοδεσπότης ή η οικοδέσποινα του ΕΜΣΤ συμπεραίνουμε ότι: έχουμε άφθονους εν ζωή καλλιτέχνες σε όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής πρακτικής, των οποίων την ύπαρξη στην τέχνη μας την επιβεβαιώνει η μαρτυρία των γενικών εντυπώσεων από δημοσιεύματα σε εφημερίδες του εξωτερικού που μιλάνε για το παράδοξο της ελληνικής κρίσης. Δηλαδή η Αθήνα διαθέτει καλλιτεχνικό απόθεμα το διάστημα που στερεύει από οικονομικούς πόρους.
Στο μεταξύ αυτό το ιδιάζον απόθεμα της πόλης σε κατ» ιδίαν συζητήσεις μοιράζεται την απογοήτευσή του για την ανυπαρξία αυτού του Σύγχρονου Μουσείου που αποτελεί τη μεταμοντέρνα εκδοχή του «Γεφυριού της Αρτας». Να φταίει το κακό φενγκ σούι του τοπόσημου πάνω στην κοίτη του Ιλισού; Κατ» αυτή την ερμηνεία η θετική ενέργεια χάνεται από τον χώρο εξαιτίας του νερού. Να φταίνε οι κακοτοπιές της εξουσίας των γραφειοκρατών; Σε αυτήν την περίπτωση κανένας παθιασμένος οραματιστής δεν προτίθεται να σχετιστεί με το Δημόσιο.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024