Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον «πάγο» οι μεταμοσχεύσεις νεφρού

Στον «πάγο» οι μεταμοσχεύσεις νεφρού

Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τους «συναισθηματικούς δότες» δεν έχει συνταχθεί η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΜ

Στον «πάγο» έχουν μπει οι μεταμοσχεύσεις νεφρού λόγω μη συγκρότησης αρμόδιας επιτροπής για την έγκριση των δωρεών από δότες που έχουν προσωπική σχέση με τον λήπτη.

Σύμφωνα με πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία (Νόμος 4512/2018 Άρθρο 260) για τη δωρεά οργάνων σώματος από πρόσωπα τα οποία έχουν «προσωπική σχέση ή συνδέονται συναισθηματικά με τον υποψήφιο λήπτη», προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την έγκριση της δωρεάς.

Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερώτηση τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Ανδρέα Ξανθό, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, η επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, ούτε έχει υπάρξει κάποια μεταβατική διάταξη που να ρυθμίζει το θέμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία νεφρική μεταμόσχευση από συναισθηματικό δότη και ως εκ τούτου ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου εισάγονται ή/και παραμένουν στην εξωνεφρική κάθαρση γεγονός που οδηγεί, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, σε μειωμένη επιβίωση τόσο των ασθενών όσο και των μοσχευμάτων που, ενδεχομένως θα λάβουν στο μέλλον.

Επιπλέον, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου εκπέμπει αρνητικό μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού συνολικά, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν καθόλου καλή πορεία στην χώρα μας.

Για το 2018 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο 55 μεταμοσχεύσεις νεφρού συνολικά, εκ των οποίων 24 από αποβιώσαντα και 31 από ζώντα δότη.

Με αφορμή λοιπόν τη διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας του Τομέα Υγείας της ΝΔ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Υγείας γιατί καθυστερεί η συγκρότηση της επιτροπής του ΕΟΜ και ποιες ενέργειας σκοπεύει να κάνει για την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024