Σάντσεθ: Να μπει τέλος στη δικαστική προστασία των πολιτικών
«Η κυβέρνηση μας θα προτείνει στη Βουλή (των αντιπροσώπων) μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να τελειώνουμε με την προστασία αυτή» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ
Μια νέα συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στο να τεθεί ένα τέλος στη δικαστική προστασία που απολαμβάνουν οι πολιτικοί, οι δικαστές ή η βασιλική οικογένεια σε μια χώρα που έχει κλονιστεί από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς πρότεινε ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.
Συμπληρώνοντας πλέον 100 ημέρες από την άνοδο του στην εξουσία, ο ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μας θα προτείνει στη Βουλή (των αντιπροσώπων) μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να τελειώνουμε με την προστασία αυτή» προσθέτοντας ότι ο σκοπός είναι «οι πολίτες να πιστέψουν και πάλι στην πολιτική» καθώς η κοινωνία απαιτεί «ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους».
Στην Ισπανία, τα μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, η βασιλική οικογένεια και οι δικαστές απολαμβάνουν μια ορισμένη δικαστική προστασία που σημαίνει ότι μπορούν να κριθούν για αστικές ή ποινικές υποθέσεις μόνο από το ανώτατο δικαστήριο, την ανώτατη δικαστική αρχή στην Ισπανία.
Συνολικά στη χώρα, περίπου 250.000 άνθρωποι εκ των οποίων η πλειονότητα τα μέλη των δυνάμεων της τάξης απολαμβάνουν μια ορισμένη προστασία στο δικαστικό πεδίο που τους διακρίνει από τους άλλους πολίτες, είχε δηλώσει το 2017 ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Κάρλος Λεσμές.
Η Ισπανία έχει συγκλονιστεί ιδίως τα τελευταία χρόνια από πολλές υποθέσεις διαφθοράς που έπληξαν μέχρι και τη βασιλική οικογένεια και ευνόησαν την ανάδυση νέων πολιτικών κομμάτων, των Podemos στην αριστερά και των Ciudadanos στην κεντροδεξιά.
Και ο ίδιος ο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία την 1η Ιουνίου χάρη σε μια πρόταση μομφής σε βάρος του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) του.
Καθώς διαθέτει μόλις 84 βουλευτές σε σύνολο 350, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί την υποστήριξη του PP, πρώτης δύναμης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που διαθέτει επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, αφού μια τροποποίηση του Συντάγματος απαιτεί την υποστήριξη των τριών πέμπτων κάθε κοινοβουλευτικού σώματος.
«Αν σταθούμε όλοι στο ύψος μας, αυτή η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε 60 ημέρες μετά την κατάθεσή της», επέμεινε ο Σάντσεθ.
- Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones κατά του Κιέβου
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)





























![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442