Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Συμβούλιο της Επικρατείας «παγώνει» τον ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «παγώνει» τον ΕΦΚΑ

Aφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σχετικής τροποποίησης, μετά τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του «νόμου Κατρούγκαλου» για το Ασφαλιστικό

Πιθανή τροποποίηση του οργανισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μπορεί να χρειαστεί να γίνει μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό (νόμος 4387/2016).

Αυτό επισημαίνεται σε γνωμοδότησή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στο οποίο διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του ΕΦΚΑ.

Το σχέδιο διατάγματος αποτελείται από 89 άρθρα, που αφορούν την αποστολή του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους, τα περιγράμματα των καθηκόντων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και τα προσόντα για την επιλογή τους, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και την κατανομή τους στις επιμέρους οργανικές μονάδες, την κατάταξή τους σε αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες, τα προσόντα διορισμού, περιλαμβάνονται δε μεταβατικές διατάξεις κ.λπ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτριος Πυργάκης) έκρινε νόμιμο το σχεδιο προεδρικού διατάηματος.

Οι σύμβουλοι της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνουν ότι εκκρεμούν αιτήσεις ακυρώσεως κατά πράξεων που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 4387/2016 (ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας – μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος).

 Κατά συνέπεια, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».

Αντίθετα, έκρινε το ΣτΕ, ότι πρέπει να διαγραφεί (ως μη νόμιμη) η διάταξη εκείνη του σχεδίου διατάγματος η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024