Μέρκελ κατά της ακροδεξιάς και των ναζιστικών συνθημάτων
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος να καταδιώκονται άνθρωποι, να χρησιμοποιείται βία και ναζιστικά συνθήματα, να επιδεικνύεται εχθρότητα απέναντι στους ανθρώπους που μοιάζουν διαφορετικοί, που έχουν ένα εβραϊκό εστιατόριο, για επιθέσεις σε αστυνομικούς», δήλωσε η Μέρκελ
Τις ξενοφοβικές επιθέσεις και τη χρήση ναζιστικών συνθημάτων καταδίκασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε μια ομιλία της στο κοινοβούλιο με αφορμή τις βίαιες ακροδεξιές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος να καταδιώκονται άνθρωποι, να χρησιμοποιείται βία και ναζιστικά συνθήματα, να επιδεικνύεται εχθρότητα απέναντι στους ανθρώπους που μοιάζουν διαφορετικοί, που έχουν ένα εβραϊκό εστιατόριο, για επιθέσεις σε αστυνομικούς», δήλωσε η Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή.
«Δεν θα επιτρέψουμε ολόκληρες ομάδες στην κοινωνία μας να αποκλείονται μέσα στη σιωπή», είπε, και πρόσθεσε πως οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι χριστιανοί και οι άθεοι είναι όλοι μέλη της γερμανικής κοινωνίας και πως υπέρτατη αρχή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η Μέρκελ απαντούσε σε μια οργίλη ομιλία του επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ο οποίος είπε πως κινδυνεύει η «οικιακή ειρήνη» της χώρας.
«Όσο αηδιαστικοί κι αν είναι οι χιτλερικοί χαιρετισμοί, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως το πραγματικά σοβαρό γεγονός στο Κέμνιτς ήταν η αιματηρή πράξη που διαπράχθηκε από δύο αιτούντες άσυλο», είπε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις για τις διαδηλώσεις ενώ υποστήριξε τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών BfV, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα πυρά της κριτικής επειδή αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του βίντεο που δείχνει συμμορίες να καταδιώκουν μετανάστες.
«Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε καταδίωξη ανθρώπων στο Κέμνιτς… Οι πολίτες που διαδήλωσαν ποινικοποιήθηκαν», είπε ο Γκάουλαντ. «Κυρία Καγκελάριε, δεν έχετε τίποτε άλλο να προσφέρετε στον λαό αυτής της χώρας από πείσμα, δογματισμό και προσβολές. Είστε ταμπουρωμένη στην καγκελαρία, μακριά από την πραγματικότητα.»
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.