Ο ΕΝΦΙΑ «εξανεμίζει» τις επιστροφές φόρων
Ξεκινά η διαδικασία των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον φόρο ακινήτων
Αυτόματους συμψηφισμούς σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι περιμένουν για την επιστροφή φόρου εισοδήματος, φέρνει ο ΕΝΦΙΑ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος η οποία προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογική τους θα συμψηφιστεί με τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο Σεπτέμβριο και πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα, και συγκεκριμένα πριν τις 28 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.
Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 785.364 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 364,384 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017. Η εντολή πληρωμής αφορούσε 270.000 φορολογούμενους που εισέπραξαν επιστροφές ύψους 80,9 εκατ. ευρώ.
Έτσι, περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη επιστροφή φόρου 280 εκατ. ευρώ είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2018.
Πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) με το οποίο η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από το φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.
Καθώς ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλον τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, έτσι και εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έως και πέντε δόσεις και θα τον καταβάλουν ουσιαστικά εφάπαξ.
- Τέιλορ Σουίφτ: Πού μπορεί να ξόδεψε τα έσοδα της ιστορικής περιοδείας της Eras; – Τι αποκαλύπτει η ίδια
- Αυτές οι συνήθειες μας χαρίζουν μακροζωία – και είναι τζάμπα
- Ο Μπαζ Λούρμαν «ανασταίνει» τον Έλβις: Στο φως χαμένο υλικό από τη θρυλική εποχή του Λας Βέγκας
- Ωρα αποφάσεων, με το βλέμμα στραμμένο στη Νίκαια – «Απαντήσεις θέλουμε, όχι γενικόλογες συζητήσεις»
- Αυστραλία: Το «πείραμα» της απαγόρευσης των social media κυλάει ομαλά, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα
- Ένας στους τρεις Έλληνες καταστρέφεται οικονομικά αναζητώντας περίθαλψη
- Ρωσία: Αγωγή ετοιμάζει η Κεντρική Ρωσική Τράπεζα στο Βέλγιο για τα «παγωμένα» κεφάλαια
- Ουκρανία: «Ζελένσκι και Τζόνσον υπεξαίρεσαν 60 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια του ΟΗΕ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442