Αφγανιστάν : Αιματηρή κατάληψη στρατιωτικής βάσης από Ταλιμπάν
Η έφοδος των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ έγινε ταυτόχρονα με αυτήν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι, από όπου διέρχεται ο κρίσιμης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καμπούλ με τον Νότο
Τουλάχιστον δέκα νεκροί στρατιώτες, 15 τραυματίες και δεκάδες αιχμάλωτοι είναι ο απολογισμός της κατάληψης μεγάλου μέρους στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Οι ισλαμιστές αντάρτες απέσπασαν άρματα μάχης και πυρομαχικά από τη στρατιωτική βάση, στην περιοχή Γκόρματς, στην επαρχία Φαριάμπ, στην επίθεσή αυτή, την οποία εξαπέλυσαν την Κυριακή, δήλωσε ο Μοχάμαντ Ταχίρ Ραχμάνι, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου. «Μεγάλα τμήματα της βάσης είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε» σε αυτά.
Η έφοδος των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ έγινε ταυτόχρονα με αυτήν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι, από όπου διέρχεται ο κρίσιμης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καμπούλ με τον Νότο.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις μάχες στην Γκάζνι από την περασμένη εβδομάδα και οι αφγανικές δυνάμεις, που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους αντάρτες, ζήτησαν και έλαβαν αεροπορική υποστήριξη από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Κάτοικοι που εγκατέλειψαν την πόλη Γκάζνι, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν διέκοψαν τη λειτουργία των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ότι οι προμήθειες στα νοσοκομεία και στις κλινικές της πόλης εξαντλούνται και ότι καταστήματα, σπίτια και κυβερνητικά κτίρια λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.
- Χιλή: Εξέλεξαν ακροδεξιό πρόεδρο για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Πινοτσέτ
- Ρωσία: Ως «ανεπιθύμητο οργανισμό» ταξινόμησε την Deutsche Welle η εισαγγελία
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ποιοι κινδυνεύουν από τη σούπερ γρίπη
- Γάζα: Ποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν από την ανοικοδόμηση – Τα σχέδια Τραμπ και Κούσνερ
- Το φαινόμενο του «shrinkflation» και η ταχύτατη άνοδος των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
- Οι ενεργειακές προκλήσεις της ραγδαίας ανάπτυξης των data centers
- Αλαβές – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2: Τα… χρειάστηκε αλλά έκανε το «διπλό» η «Βασίλισσα»
- Οι ελίτ αδικίες των Γερμανών ρέφερι κατά του Ολυμπιακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 15.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/youcef-boukhatem-r5KZ_UAvUe8-unsplash-315x220.jpg)

































































![Γιατί η εξυπηρέτηση είναι στρατηγική επένδυση [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blake-wisz-GFrBMipOd_E-unsplash-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442