Τα λιπαρά είναι η μοναδική αιτία που παχαίνουμε
Το διατροφικό λίπος ερέθιζε τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προάγοντας όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν και τη Κινεζική Ακαδημία Επιστημών μελέτησαν ποια στοιχεία της διατροφής προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ευθύνονται τα λιπαρά.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, επειδή τα τρόφιμα απαρτίζονται από λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες είναι δύσκολο να εντοπιστεί ποιο είναι εκείνο που τελικά σε μια κλασσική διατροφή συντελεί στην πρόσληψη βάρους.
Και εν μέρει αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να γίνουν μελέτες σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια των οποίων να τεθεί υπό έλεγχο αυτά που τρώνε για μεγάλες περιόδους ώστε να εντοπιστούν οι «ύποπτοι».
Έτσι οι επιστήμονες εστίασαν σε 30 διαφορετικές δίαιτες που ποίκιλαν σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και τις δοκίμασαν σε ποντίκια για τρεις μήνες, διάστημα αντίστοιχο με εννέα χρόνια για τον άνθρωπο.
Διενήργησαν συνολικά πάνω από 100.000 μετρήσεις επί των αλλαγών του σωματικού βάρους και λίπους.
«Τα αποτελέσματα της τεράστιας αυτής μελέτης έδειξαν με σαφήνεια ότι το μόνο πράγμα που έκανε τα ποντίκια να παχαίνουν ήταν η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών. Οι υδατάνθρακες που περιείχαν έως και το 30% των θερμίδων, όταν προέρχονταν από ζάχαρη, δεν είχαν καμιά επίπτωση. Ο συνδυασμός όμως λιπαρών και ζάχαρης δεν απένειμε μεγαλύτερη επίπτωση απ’ ότι τα λιπαρά μόνα τους. Ακόμα δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης (κάτω από 5%) προκαλούσε μεγαλύτερη κατανάλωση. Και όλα τα παραπάνω αποδίδονται στο γεγονός ότι το διατροφικό λίπος ερέθιζε τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προάγοντας όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση», εξηγεί ο καθηγητής Τζον Σπικμαν, επικεφαλής της μελέτης.
- Φοινικούντα: Ποιος είναι ο 32χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός στο διπλό έγκλημα
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Τη Δευτέρα η δικογραφία σε βάρος του – Δεν καταθέτει το δίπλωμα
- Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αποχαιρετά τον αγαπημένο του πατέρα – «Ξεκουράσου ομορφιά μου»
- Λίστα Forbes: Οι 100 «σιδηρές κυρίες» του 2025 – Η οικονομική τους δύναμη ξεπερνά το ΑΕΠ της ΕΕ
- Συναγερμός σε σταθμό ΚΤΕΛ της Αθήνας: 20χρονος εντοπίστηκε με καλάσνικοφ
- Τουρκικό πλοίο στις φλόγες μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό
- «Η Εθνική Βραζιλίας θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιο του Αντσελότι έως το 2030»
- Αποκάλυψη για τον Δανό δότη σπέρματος: Ενα παιδί στην Ελλάδα έχει πεθάνει από καρκίνο και ένα κάνει θεραπεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442