Υποχωρεί σχεδόν 2% η τουρκική λίρα
Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι σχετικά με τη δέσμευση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να ενισχύσει τον έλεγχό του στη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου
Οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν σήμερα, καθώς η αναμενόμενη αύξηση τω επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και οι νέες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο έπληξαν την τουρκική λίρα και το ραντ της Νότιας Αφρικής. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωνε πτώση 0,5%, μετά από δύο ημέρες ανόδου, με σημαντικές απώλειες να καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Η βουτιά που έκανε η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE επηρέασε τους δείκτες των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας, που υποχώρησαν περισσότερο από 1%. Η μετοχή της ZTE στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε 41,5%, εξαλείφοντας περίπου 3 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία, μετά τη συμφωνία της εταιρείας να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση. Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων, στα οποία θα υποβληθούν δασμοί 25%, κάτι που επέτεινε τη νευρικότητα.
Εν τω μεταξύ, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, για δεύτερη φορά φέτος, και μία πιθανή στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική έχουν αυξήσει την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. «Το τέλος του φθηνού χρήματος σηματοδοτεί αυξημένους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές», έγραψε αναλυτής της Societe Generale σε σημείωμα στους πελάτες της, προσθέτοντας ότι αναμένει μεγαλύτερη αδυναμία των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Τουρκία βρέθηκε και πάλι στο κέντρο της καταιγίδας, με τη λίρα να υποχωρεί περίπου 2%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα που αναμένεται να φθάσουν στο 4% από την αρχή της εβδομάδας και οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη που είχε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δεύτερη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα. Οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας την καθιστούν πιο ευάλωτη σε μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές είναι ανήσυχοι σχετικά με τη δέσμευση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να ενισχύσει τον έλεγχό του στη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. «Τα πιθανότερα σενάρια για την Τουρκία μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου περιλαμβάνουν μία περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση, μικρότερη θεσμική ανεξαρτησία και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης – όλα αυτά μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά το νόμισμα», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale. Η απόδοση των εγχώριων 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε στο νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 15,92%, ενώ οι τιμές ορισμένων ομολόγων σε δολάρια μειώθηκε περισσότερο από 1 σεντ.
- Τρένο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο λίγο πριν την Ανάσταση – Ταλαιπωρία για του επιβάτες του «Λάρισα – Θεσσαλονίκη»
- Οικογενειακό Πάσχα για Ελένη Ράντου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Νικολέττα
- Χαμός στο Άνφιλντ για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
- Βλάχος: «Όλα τα παιδιά έβγαλαν ενέργεια και ποιότητα»
- Ο Τραμπ «κλείνει» τα Στενά του Ορμούζ – Κατηγορεί το Ιράν για «παγκόσμιο εκβιασμό»
- Μπλόκο στο Πάσχα με μολότοφ έβαλε η ΕΛ.ΑΣ. – Έγιναν 14 συλλήψεις πριν την Ανάσταση στην Αττική
- Μαγνησία: Ιερέας δεν έλεγε το «Χριστός ανέστη» αν δεν σταματούσαν τα πυροτεχνήματα
- Ενορχηστρωμένο μπαράζ μηνυμάτων στηρίζει τον Όρμπαν στο Telegram – Οι υποψίες στη Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442