Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τσίπρα και Ζάεφ
Εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό για εξεύρεση λύσης
Το έντονο ενδιαφέρον αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, δείχνει η γερμανική παρέμβαση, λίγα 24ωρα μετά και την εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το «Μακεδονικό.
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ γεγονός που επιβεβαίωσε το Γραφείο Τύπου της καγκελαρίας στην Deutsche Welle.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλίων, αν και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτές οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται στον απόηχο του… μπαράζ δηλώσεων για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», τόσο από την ελληνική, όσο και από την σκοπιανή πλευρά. Και βεβαίως ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη όπου το Nova και Gorna Macedonijia φαντάζουν ως οι λύσεις που μπορεί να ενώσουν τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το Meta.mk την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια, η Αγκελα Μέρκελ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Τσίπρα και Ζάεφ. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει πως «είμαι χαρούμενη που άκουσα ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων.
Και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο, παρόλο που ακόμα δεν έχουν φτάσει στον στόχο τους», είχε πει.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση για την υπόθεση των Σκοπίων με τον αντιπρόεδρος Μ. Πενς να συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές που είχε ο Ν. Κοτζιάς στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό φαίνεται να πήγαν καλά. Μένει να επιβεβαιωθεί αυτό στις συναντήσεις της Πέμπτης στις 10.30 με τον Μ. Νίμιτς και της Παρασκευής με τον Ν. Ντιμιτρόφ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Νικου Κοτζιά – Μάϊκ Πομπέο συζητήτηθαν τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά, αμερικανοτουρκικά αλλά δεν εθίγη το Σκοπιανό, κάτι που δείχνει την ιεράρχηση των προβλημάτων εκ μέρους των ΗΠΑ.
Το Σκοπιανό συζητήθηκε με υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ αλλά δεν υπήρξε καμία πίεση προς την ελληνική πλευρά.
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)






























































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442