Σαουδική Αραβία: Από 24 Ιουνίου οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν
Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα. Πλέον έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού, μουσουλμανικού βασιλείου
Ένα ακόμα φράγμα που θα γκρεμιστεί, ένα νέο βήμα προς τον πολιτισμό και μια κορυφαία κατάκτηση για τις γυναίκες θα σηματοδοτήσει η 24η Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία. Ο λόγος είναι ότι από εκείνη τη μέρα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η κυβέρνηση, οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα.
«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου, διευκρίνισε. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.
Σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.
Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να άρει το μέτρο βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.
Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα. Πλέον έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού, μουσουλμανικού βασιλείου.
Βάσει των νέων αλλαγών οι γυναίκες μπορούν πια να έχουν δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου, συναυλίες και άλλου είδους θεάματα. Οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά στη χώρα έπειτα από 35 χρόνια.
Ωστόσο οι Σαουδαράβισσες παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας. Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα.
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
- Οι Υποκλοπές, το ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι
- Δήμος Σερβίων: Πράσινο φως για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442