Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες ζητούν μεγαλύτερο ρόλο

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες ζητούν μεγαλύτερο ρόλο

Στη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στις 31 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα συζητήσουν με περιφερειακούς και τοπικούς ηγέτες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στις 31 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα συζητήσουν με περιφερειακούς και τοπικούς ηγέτες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ατζέντα περιέχονται η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μελλοντικός προϋπολογισμός της και η πολιτική μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕτΠ θα υιοθετήσει επίσης ψήφισμα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζεται από την υποτίμηση του ρόλου των περιφερειών τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη στήριξης της πολιτικής συνοχής, με αναβάθμιση των περιφερειακών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κύριο επενδυτικό εργαλείο της.

Οι επίσημες τοποθετήσεις της συνόδου θα προωθηθούν από τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα αποτελέσουν σημαντική παράμετρο στις, εκεί, κρίσιμες διαβουλεύσεις των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη.

Ο κ. Κόστα έχει ζητήσει την καθιέρωση μιας νέας γενιάς ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, όπου θα στηρίζονται επενδύσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε στρατηγικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής όπως η ενεργειακή μετάβαση, η κυκλική οικονομία και η ψηφιακή κοινωνία. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συνδέονται με ειδικές, ανά χώρα, μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Άλλη μία πολιτική που στηρίζει ο κ. Κόστα και η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης από την ΕτΠ, είναι η ενιαία Ψηφιακή αγορά.

Όσον αφορά τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, αυτός θα παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσει για τους τομείς όπου είναι εφικτές τοπικές, περιφερειακές και εθνικές λύσεις και για τους τομείς όπου απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Τίμερμανς ηγείται της «Επιχειρησιακής ομάδας για την επικουρικότητα και την αναλογικότητα», η οποία επεξεργάζεται το ποιες αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής
Ένωσης μπορούν να δοθούν πίσω στις εθνικές κυβερνήσεις καθώς και τρόπους βελτίωσης της συμμετοχής των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα μέλη της ΕτΠ θα υιοθετήσουν γνωμοδοτήσεις σχετικών με την πολιτική συνοχής, όπως ψήφισμα, για την τροποποίηση του κανονισμού των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) – την περίοδο 2014-2020, προβλέπεται να επενδυθούν μέσω ΕΔΕΤ, 454 δισ. ευρώ σε 500 προγράμματα στοχευμένα σε στρατηγικές περιοχές και περιοχές που παράγουν ανάπτυξη, κυρίως στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, της στήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της οικονομίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.

Στη σύνοδο θα ζητηθεί επίσης μια πλήρης εφαρμογή της ανανεωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές καθώς και ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις οι οποίες θα αποτελέσουν μια πρόκληση για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020.

Σχετικά με την πολιτική μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της ΕτΠ θα συζητήσουν για τις τοπικές και περιφερειακές επιπτώσεις της νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές ενώ θα παρουσιαστεί και σχέδιο γνωμοδότησης για την ανάγκη τα Οδικά Τέλη να αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος των οδικών μεταφορών. Μια δεύτερη γνωμοδότηση, θα εξετάσει τις εργασιακές πτυχές των οδικών μεταφορών.

Άλλες γνωμοδοτήσεις που προβλέπεται να εγκριθούν, είναι η πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στη δυτική Μεσόγειο και η περιφερειακή και τοπική προοπτική του προγράμματος COSME, για μετά το 2020, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Κωτάντζης είναι σχολιαστής ευρωπαϊκών θεμάτων

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024