Παλαιστινιακό μνημείο της UNESCO η Παλιά Πόλη της Χεβρώνας
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco χαρακτήρισε την Παρασκευή «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αμέσως αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «ηθική αισχύνη» την απόφαση της Unesco και επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός απαρνείται την εβραϊκή ιστορία της πόλης. «Επιτυχία» η απόφαση, λένε οι Παλαιστίνιοι.
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco χαρακτήρισε την Παρασκευή «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας».
Δώδεκα από τα μέλη της Επιτροπής, που είχαν συγκεντρωθεί στην Κρακοβία στη νότια Πολωνία, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Χεβρώνας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έξι απείχαν και τρία ψήφισαν κατά.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αμέσως αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «ηθική αισχύνη» την απόφαση της Unesco και επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός απαρνείται την εβραϊκή ιστορία της πόλης.
«Η απόφαση της Unesco αναφορικά με τη Χεβρώνα και τον Τάφο των Πατριαρχών είναι μια ηθική αισχύνη. Ο χωρίς σημασία αυτός οργανισμός προωθεί την ψεύτικη ιστορία. Ντροπή στην Unesco», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμάνουελ Νάχσον.
Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση.
Η ψηφοφορία αυτή «είναι μια επιτυχία της διπλωματικής μάχης που δίνουν οι Παλαιστίνιοι σε όλα τα μέτωπα απέναντι στις ισραηλινές και αμερικανικές πιέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Παλαιστινίων σε ανακοίνωσή του.
Στη Χεβρώνα ζουν 200.000 Παλαιστίνιοι και μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι σε έναν φυλασσόμενο από στρατιώτες θύλακα, που βρίσκεται κοντά σε Άγιο Τόπο τόσο για τους Εβραίους που τον αποκαλούν Τάφο των Πατριαρχών, όσο και για τους μουσουλμάνους που το ονομάζουν Τέμενος του Ιμπραήμ.
Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το μνημείο απειλείται εξαιτίας της «ανησυχητικής» αύξησης των βανδαλισμών εναντίον παλαιστινιακών ιδιοκτησιών στην παλιά πόλη, πολλές από τις οποίες αποδίδουν στους Ισραηλινούς εποίκους.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Χεβρώνα, στην οποία η πόλη χαρακτηρίζεται «ισλαμική», απαρνείται την εβραϊκή παρουσία των 4.000 ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη
- Μπάγερν – Παρί: «Γιγαντομαχία» στο Μόναχο, με… φόντο τον μεγάλο τελικός της Βουδαπέστης
- Ποδήλατο, τρέξιμο, πατίνια και σκύλος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Xiaomi 17 Series: Μία flagship εμπειρία από την Xiaomi με κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά – Τους έπιασαν με 27 κιλά skunk
- Η Αντζελίνα Τζολί πούλησε την ιστορική έπαυλή της στο Χόλιγουντ για 30 εκατ. δολάρια
- NBA: Οι Θάντερ ισοπέδωσαν τους Λέικερς, 1-0 και για τους Πίστονς (vids)
- Greek Banks Reshape Insurance Sector With New Deals
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442