Κανένα μέρος να κρυφτούν οι δασόβιοι ελέφαντες της Αφρικής
Ακόμα και οι πιο απομονωμένες ζούγκλες δεν είναι πια ασφαλείς για τον απειλούμενο δασόβιο αφρικανικό ελέφαντα: νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός τους σε μια προστατευόμενη περιοχή της Γκαμπόν μειώθηκε κατά 80% την τελευταία δεκαετία λόγω λαθροθηρίας.
Ακόμα και οι πιο απομονωμένες ζούγκλες δεν είναι πια ασφαλείς για τον απειλούμενο δασόβιο αφρικανικό ελέφαντα: νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός τους σε μια προστατευόμενη περιοχή της Γκαμπόν μειώθηκε κατά 80% την τελευταία δεκαετία λόγω λαθροθηρίας.
«Γνωρίζουμε βέβαια για μελέτες που δείχνουν δραστικές μειώσεις στους πληθυσμούς δασόβιων ελεφάντων, όμως μια απώλεια κατά 78 έως 81% σε μια δεκαετία σε μια από τις μεγαλύτερες, πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής Αφρικής είναι μια δραματική προειδοποίηση ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από τους λαθροθήρες» λέει ο Τζον Πούλσεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρειο Καρολίνα, επικεφαλής της μελέτης στην επιθεώρηση Current Biology.
Διαβάστε επίσης:
Ο δασόβιος ελέφαντας (Loxodonta cyclotis) θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ίδιο είδος με τον αφρικανικό ελέφαντα (Loxodonta africana), μέχρι που διαπιστώθηκε ότι τα γονιδιώματά τους διαφέρουν σημαντικά. Το μικρόσωμο αυτό είδος γεννά λιγότερο συχνά, γι’ αυτό και οι πληθυσμοί του αργούν να ανακάμψουν από μεγάλες απώλειες .
Η ομάδα του Δρ Πούλσεν εκτίμησε τις μεταβολές του πληθυσμού στο Εθνικό Πάρκο Μινκέμπε της Γκαμπόν μετρώντας τους σορούς κοπριάς των παχυδέρμων.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι, από το 2004 έως το 2014, σκοτώθηκαν στο πάρκο περισσότεροι από 25.000 ελέφαντες για το ελεφαντόδοντό τους» αναφέρει ο ερευνητής.
«Δεδομένου ότι η Γκαμπόν εκτιμάται ότι φιλοξενεί σχεδόν τους μισούς από τους 100.000 δασόβιους ελέφαντες της Κεντρικής Αφρικής, η απώλεια 25.000 ελεφάντων από αυτό το κομβικής σημασίας πάρκo είναι σημαντικό εμπόδιο στη διατήρηση αυτού του είδους.
Παρά τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει η Γκαμπόν για την προστασία των ελεφάντων, λέει η ερευνητική ομάδα, λύση δεν θα δοθεί χωρίς τη λήψη διακρατικών μέτρων και τη μείωση της ζήτησης σε ελεφαντόδοντο σε χώρες της Ασίας.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
- 08/02/1981: 45 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 (vids+pics)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]
- Φιορεντίνα – Τορίνο 2-2: «Ψυχρολουσία» για τους «βιόλα» στις καθυστερήσεις!
- Στα 5,90μ. «πέταξε» ο Εμμανουήλ Καραλής στο «Fly Athens Indoor»! (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442