Αλαλούμ με το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο
Με βορειοϊρλανδική συνδρομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει -με σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα- από 1/1/2017 το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία και προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.
Πάντως, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το νέο Ταμείο θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του,έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.Το 2017, θα μειωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ έπειτα απόενέσεις ρευστότηταςαπό τον κρατικό προϋπολογισμό (πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση) της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι –όπως και τα προηγούμενα έτη –θα χρησιμοποιηθεί και ομικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ,με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του Δημοσίου) μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.
Επικεφαλής της τεχνικής ομάδας υποστήριξης της NI-CO είναι ο Τζέρι Φιτζπάτρικ, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει αναλάβει τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός γιγάντιου φορέα, του ΕΦΚΑ, με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τονίζεται ότι:
- Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η βορειοϊρλανδική αρωγή δεν έχουν ενοποιηθεί τα μητρώα των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους Ταμείων.
- Η διοικητική αναδιοργάνωση, η στελέχωση των υπηρεσιών και η μεταφορά του προσωπικού δεν έχουν προχωρήσει.
- Η καταβολή των έναντι συντάξεων και των άλλων παροχών έχει αισθητά «χελωνοποιηθεί».
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)


















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442