Χαρίτσης: Κονδύλι 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας
Κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα έχουν δεσμευτεί από το νέο ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξανδρος Χαρίτσης.
Κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα έχουν δεσμευτεί από το νέο ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξανδρος Χαρίτσης.
Διευκρίνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν τους εξής επιμέρους στόχους: την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών και τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας.
Μιλώντας από το βήμα ημερίδας «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020», στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι «οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και το υπό σύσταση Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργείται Μητρώο Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες δράσεις, που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιχειρηματίες και φορείς να τροφοδοτήσουν το υπουργείο με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομίας στο χώρο της ΔΕΘ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωσης γυναίκας από ορμητικό χείμαρρο στη Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Tα σενάρια πρόκρισης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Champions League
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σάρωσε τη χώρα η φονική κακοκαιρία: Δύο νεκροί, πλημμύρες, παγίδες θανάτου δρόμοι στην Αττική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442