Ο μακάκος δεν δικαιούται πνευματικά δικαιώματα για τη selfie του
Ένας σπάνιος μαύρος μακάκος που τράβηξε μια, πασίγνωστη πλέον σήμερα, selfie δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη φωτογραφία αυτή, διότι δεν είναι άνθρωπος, έκρινε Αμερικανός δικαστής, με μια απόφαση που θεωρείται ήττα για την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.
Ένας σπάνιος μαύρος μακάκος που τράβηξε μια, πασίγνωστη πλέον σήμερα, selfie δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη φωτογραφία αυτή, διότι δεν είναι άνθρωπος, έκρινε Αμερικανός δικαστής, με μια απόφαση που θεωρείται ήττα για την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.
Η οργάνωση (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) είχε προσφύγει στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο, εκ μέρους του επτάχρονου μακάκου Ναρούτο. Στρεφόταν εναντίον του Βρετανού φωτογράφου Ντέιβιντ Σλέιτερ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει την επίμαχη φωτογραφία σε ένα βιβλίο για την άγρια φύση.
Ο Ναρούτο, που φιλοξενείται σε έναν δρυμό της Ινδονησίας, τράβηξε τη φωτογραφία αυτή -αλλά και πολλές άλλες- το 2011 χρησιμοποιώντας μια κάμερα που είχε αφήσει αφύλακτη ο Σλέιτερ. Η PETA ισχυριζόταν ότι ο μακάκος θα έπρεπε να κηρυχθεί «ιδιοκτήτης» της φωτογραφίας και να λάβει αποζημίωση για παραβίαση του copyright. Τα χρήματα αυτά θα δίνονταν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των μακάκων.
Μολονότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της χώρας έχουν την εξουσία να επεκτείνουν τη νομική προστασία και στα ζώα, «δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ότι το έπραξαν στον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας», έκρινε ο δικαστής Ουίλιαμ Όρικ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο. Ο δικαστής ωστόσο είπε ότι θα δώσει στην PETA μια ευκαιρία να τροποποιήσει την προσφυγή της πριν την απορρίψει αμετάκλητα.
Ο εκπρόσωπος της PETA Τζεφ Κερ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η οργάνωση επανεξετάζει τις νομικές επιλογές της. «Αν και απογοητευτήκαμε, γιορτάζουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορική υπόθεση. Για πρώτη φορά, ισχυριζόμαστε ότι ένα ζώο μπορεί να είναι ιδιοκτήτης αντί να αποτελεί το ίδιο αντικείμενο ιδιοκτησίας».
Ο Βρετανός φωτογράφος λέει ότι παρά τη διαφήμιση που του έγινε έχει πουλήσει λιγότερα από 100 βιβλία παγκοσμίως. Ο δικηγόρος του, Άντριου Ντιούι, είπε ότι ακόμη και αν τροποποιηθεί η προσφυγή, ο δικαστής πιθανότατα θα αποφασίσει υπέρ του πελάτη του. «Ακόμα και η γάτα μου θα κέρδιζε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι περίπλοκο το θέμα. Το μόνο που μετράει πραγματικά είναι ότι ο ενάγων είναι πίθηκος», είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Νιώθεις μοναξιά τα Χριστούγεννα – Πέντε προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν
- Τι είπε μέλος του ΔΣ της Φενέρμπαχτσε για την αναβολή του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό και το NBA Europe
- Αγρότες: Προς νέα κλιμάκωση μετά την Πρωτοχρονιά – Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στα μπλόκα, με μουσική και μεζέδες
- Από την εκλογή Τραμπ έως τις εξεγέρσεις της γενιάς Ζ – Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν το 2025
- Σε τι κόσμο γεννήθηκε ο Ιησούς; Η αληθινή ιστορία της Γέννησης ανάμεσα στη βία, τον κίνδυνο και την ελπίδα
- CIES: Μουζακίτης και Καρέτσας ανάμεσα στους κορυφαίους Κ20 για το 2025 (pics)
- Άννα Βίσση: Χριστούγεννα με τους εγγονούς της στο Κουρσεβέλ της Γαλλίας
- Πώς να εντοπίσετε έναν serial killer – Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)


















![Γιγαντιαίος χιονάνθρωπος καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Harbin Ice Snow World στην Κίνα – Δείτε πως φτιάχτηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/snowman2-315x220.jpg)

![Η βροχή βάφτηκε κόκκινη στο Ορμούζ του Ιράν – Εντυπωσιακές εικόνες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blood-rain2-315x220.jpg)































![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [Φωτογραφίες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442