Αμερικανική «απόβαση» στη Βαλτική, οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις αρχίζουν
Εκατοντάδες αμερικανικά άρματα μάχης και συναφής στρατιωτικός εξοπλισμός έφτασαν με μεταγωγικά πλοία στη Ρίγα της Λετονίας και πρόκειται να παραμείνουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής που ακούει στο όνομα «Ατλαντική Αποφασιστικότητα» και έχει στόχο να καταδείξει την αλληλεγγύη της Συμαχίας στις χώρες της Βαλτικής μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα. Ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται επίσης την Τρίτη στη Μαύρη Θάλασσα.
Εκατοντάδες αμερικανικά άρματα μάχης και συναφής στρατιωτικός εξοπλισμός έφτασαν με μεταγωγικά πλοία στη Ρίγα της Λετονίας και πρόκειται να παραμείνουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ που ακούει στο όνομα «Ατλαντική Αποφασιστικότητα» και έχει στόχο να καταδείξει την αλληλεγγύη της Συμαχίας στις χώρες της Βαλτικής μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα.
US commitment to European security–>military equipment arrives in Latvia to support Operation #AtlanticResolve:
https://t.co/N4RozrIIv2
— US Mission to NATO (@USNATO) March 10, 2015
Ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζον Ο’Κόνορ δήλωσε πως η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «καταδεικνύει τη δέσμευσή μας στη συλλογική ασφάλεια», τονίζοντας ότι «μπορούμε να προσφέρουμε πολεμική ισχύ στους συμμάχους μας κάθε στιγμή και οπουδήποτε χρειάζεται».
«Το μήνυμά μας προς τους πολίτες της Λετονίας είναι ότι ο αμερικανικός στρατός και η Ευρώπη μπορούν και θα παράσχουν άμεσα την απαιτούμενη στήριξη από αέρος, θαλάσσης και ξηράς» υπογράμμισε.
Η Λετονία και οι γείτονές της στη Βαλτική, Εσθονία και Λιθουανία, εκφράζουν επί μήνες μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και το φόβο ότι ο ΝΑΤΟ και η ΕΕ κινούνται πολύ αργά για να αποκρούσουν τις ρωσικές ενέργειες.
Η Λιθουανία επανέφερε πρόσφατα τη στράτευση στη σκιά σειράς ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων και υπερπτήσεων μαχητικών στα σύνορά της, ενώ η Εσθονία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για σειρά κυβερνοεπιθέσεων.
Εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα και συναφής στρατιωτικός εξοπλισμός, καταφθάνουν στην Ρίγα της Λετονίας και τη βόρεια Γερμανία, όπου και θα σταθμεύσουν προσωρινά για ανάπτυξη -«έτσι ώστε να μποούμε να κινηθούμε ταχύτερα σε περιπτώσεις κρίσεων», όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC.
Τα βαρέα οχήματα θα σταθμεύσουν στη Βαλτική και την Πολωνία κατά των διάρκειας 90 ημερών στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, αλλά θα συνέχεια θα «απλωθούν» στην Ευρώπη.
* Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα την Τρίτη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή επτά κρατών-μελών της Συμμαχίας, περιλαμβανομένης Βουλγαρίας, Ρομανίας και Τουρκίας.
Η Ρωσία από πλευράς της ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικές ασκήσεις σε πολλές περιοχές του νότιου τομέα, περιλαμβανομένης της προσαρτημένης Κριμαίας και της αποσχισχθείσας γεωργιανής επαρχίας της Αμπχαζίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Live Streaming: Ζάμπια – Μαρόκο
- Συμμαχία ανταγωνιστών στους ημιαγωγούς – H Nvidia επενδύει για τη σωτηρία της Intel
- «Συνελήφθη ο παίκτης του Κολοσσού Ρόδου, Άντριου Γκάουντλοκ, με ποσότητα ναρκωτικών»
- Η Μπιγιονσέ ανήκει πλέον στην λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, κάνοντας παρέα στον Jay-Z
- ΒΑΒΟΥΡΑ: Ξαναχτυπά αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Τραμπ και Νετανιάχου συναντώνται στο Μαρ-α-Λάγκο – «Πρέπει να αφοπλίσουμε τη Χαμάς», απειλές στο Ιράν
- Η σταθερότητα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η εγγύηση Σιμεόνε και ο θρύλος ‘Ομπλακ
- Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το ακροδεξιό AfD θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442