Η PhotoBiennale συνεχίζεται στη Στοά Μπεζεστένι
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Λόγος ΙΧ» στη Στοά Μπεζεστένι, με έργα των Λουκία Γκανιέβα από τη Ρωσία, Σεβίμ Σανκακτάρ από την Τουρκία και Αθηνάς Καζολέα από την Ελλάδα.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Λόγος ΙΧ» στη Στοά Μπεζεστένι, με έργα των Λουκία Γκανιέβα από τη Ρωσία, Σεβίμ Σανκακτάρ από την Τουρκία και Αθηνάς Καζολέα από την Ελλάδα.
Η έκθεση διαρκεί έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τα έργα από την έκθεση της Αθηνάς Καζολέα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2013 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδιοργάνωση του ΜΦΘ με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
Στη σειρά έργων Dreaming Walls, η Γκανίεβα παρουσιάζει φωτογραφίες από τη φυλή των Ουντμούρτ που ζουν σε χωριά της κεντρικής Ρωσίας.
«Οι Ουντμουρτιανοί […] έχουν δικά τους ήθη, έθιμα, κουλτούρα και γλώσσα, που σχετίζονται με εκείνα των Ουγγρο-φιννικών φυλών. Η φιλοξενία τους είναι θερμή και ξεχωριστή. Όταν με προσκάλεσαν στα σπίτια τους, το εσωτερικό τους αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη έκπληξη: ήταν πολύ όμορφα τακτοποιημένα, γεμάτα λαμπερά χρώματα» δηλώνει η φωτογράφος.
Στη σειρά της «Transformer», η Sevim Sancaktar τραβάει κοντινά πλάνα (close-ups) των επιτοίχιων ψευδαισθήσεων που ζωγραφίζονται πάνω σε ηλεκτρικούς μετασχηματιστές σε όλη την Κωνσταντινούπολη και σε μερικές ακόμη κοντινές πόλεις. Απεικόνιση της εποχής τους όπως και παραμορφωμένη αντανάκλαση της αστικής ιστορίας, αρχιτεκτονικό στοιχείο όσο και καλλιτεχνική έκφραση, αυτές οι εικόνες σχηματίζουν ένα κοινωνικό και πολιτισμικό πορτρέτο της πόλης – μιας πόλης εκλεκτικιστικής όσο και ηλεκτρικής, η οποία αναμειγνύει στοιχεία δυτικά και ανατολικά, κλασικά και σύγχρονα, δημιουργώντας έτσι έναν ουτοπικό αναχρονισμό.
Η Αθηνά Καζολέα στη φωτογραφική της εργασία παρουσιάζει τα χάνια της Κωνσταντινούπολης σε χρόνο ενεστώτα, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία της τη μνήμη και τη λήθη, αλλά πρωτίστως φέρνοντας στο προσκήνιο το έργο.
Δεν υπάρχουν ήρωες στις σειρές που παρουσιάζονται. Τα χέρια που δημιουργούν, τα σώματά των μαστόρων, τα υπολείμματα των γευμάτων, οι λεπτομέρειες των αντικειμένων υπονοούν τη ζωή που συνεχίζει ρυθμικά να κινεί τα χάνια μέσα στην ιστορία.
Χώρος: Στοά Μπεζεστένι (Βενιζέλου 33)
Διάρκεια: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2014
Ώρες λειτουργίας: Δε-Τε-Σα 11.00-14.00, Τρ-Πε-Πα 11.00-14.00 και 18.00-20.00
Χορηγός επικοινωνίας της PhotoBiennale είναι το in.gr
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)

































































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442